Luik met een vleugje Louvre

Een groeiende citytrip-bestemming

Vrijdag 24 maart 2017

Luik groeit als citytrip-bestemming. Het futuristische station Guillemins is een geweldige entree, bedacht door architect Calatrava. Daar loopt tot 23 april de expositie rond het ‘Terracotta Leger uit China’. Vanaf het station wandel je het centrum in. In het voetgangersgebied ‘Le Carré’ vind je musea, winkels en cafés en om je heen spreekt iedereen Frans.

Luik en het Louvre
De stad staat voor cultuur. Vorig jaar is La Boverie geopend, in een park op een eiland in de Maas. Het museum heeft een rijke collectie - met Chagall, Delvaux, Picasso en Magritte - en er is een samenwerking met het Parijse Louvre. In het café van het museum serveert men heerlijke cappuccino in de serre of op het buitenterras. Enkele jaren terug werd ook het Grand Curtius museum heropend met zijn rijke collectie Oud Egyptische kunst, glaswerk, kerkelijke kunst en Empire pendules. En vlakbij Place Saint Lambert geeft het Museum van het Waalse Leven een kijkje in de geschiedenis van de 19e eeuw. Tip: de beste wafelbakker zit om de hoek van het museum.

Boulets liégeois
Luik telt veel toprestaurants, vaak geïnspireerd door de Franse en Italiaanse keuken. In de cafés is het lokaal gebrouwen Curtius bier een aanrader of een pékèt, een jenever in allerlei smaak- en kleurvarianten. In Le Carré vindt de lekkerbek jambon d’Ardenne van André, macarons van Darcis, chocolade van Galler en verse wafels. En in veel restaurants rondom Place de la Cathédrale staan de boulets Liégeois en frietjes op het menu. Neem toch ook even tijd voor de bijzondere glas-in-lood ramen in de kathedraal Saint-Paul.

Wandelstad
Luik is een goede wandelstad. Naar de Outremeuse, de volkswijk die het decor vormde voor de Maigret-detectives van schrijver Simenon. Het bronzen beeld van Simenon, op een bankje naast het stadhuis, heeft glimmende knieën door alle mensen die op zijn schoot zitten. Of klim naar de citadel via de tuinen en de trap van Montagne de Bueren (373 treden!). En op zondagmorgen loop je natuurlijk over de La Batte, de grootste zondagsmarkt van België.


Tip

 

Lees ook

Instagram

Bekijk de laatste #chapeaumagazine feeds op onze instagram

Bekijk onze instagram