Cultuur proeven in het 'Verre Oosten'

Japanse Tuin in Hasselt viert 25ste verjaardag

Woensdag 29 maart 2017

Konnichiwa! Altijd al eens van de Japanse cultuur willen proeven,  maar nog nooit tot in het Verre Oosten geraakt? Of ben je misschien ooit in Japan geweest en heb je ondertussen al een nostalgisch gevoel van binnen?   Welnu, in 2017 hoef je niet ver te reizen om je helemaal in de Japanse sfeer onder te dompelen. De Japanse Tuin in Hasselt viert zijn 25ste verjaardag!

Vier mee tijdens het ‘Yokoso Festival’ van 4 maart tot en met 31 oktober! Je beleeft er de Japanse cultuur in al zijn verschillende aspecten en op tal van verschillende locaties binnen de grote ring. Yokoso betekent letterlijk ‘welkom’ in het Japans. Met die insteek heet Hasselt je (opnieuw) welkom in de Stad en in de Japanse Tuin.

Karolien Mondelaers, de Hasseltse schepen van Cultuur en Toerisme, vertelt: „Op 20 november 1992 openden toenmalig Hasselts burgemeester Louis Roppe samen met zijn Japanse collega uit zusterstad Itami, burgemeester Yoichi Yano, officieel de Japanse Tuin van Hasselt. Op dat moment waren de boompjes daar nog klein en was er ook nog geen mos. Er werd toen gezegd dat de Tuin 25 jaar nodig zou hebben om te volgroeien. En nu, een kwarteeuw later, is het zover! Dat moment willen we in Hasselt natuurlijk niet zomaar aan ons laten voorbij gaan. Het Yokoso Festival is het resultaat van een samenwerking tussen de Japanse Tuin met verschillende culturele instellingen van Hasselt, die elk ook hun connectie met Japan willen tonen. Zo bieden we aan onze bezoekers een totaalbeleving aan, waarbij heel wat aspecten van de Japanse cultuur aan bod komen.”

De verschillende Yokoso-locaties herken je aan het haiku-kunstwerk dat je bij elk van hen terugvindt. Leerlingen van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten van Hasselt inspireerden zich op een bestaande haiku om zo een passend kunstwerk te creëren. Wie bij vijf van deze kunstwerken een selfie maakt en doorstuurt naar japansetuin@hasselt.be, maakt op het verjaardagsfeest van de Tuin op 20 november 2017 kans op mooie prijzen!

Er springen heel wat locaties en activiteiten in het oog. Enkele  highlights op een rijtje: Van 18 tot en met 31 juli strijkt ‘B-and-Bee’ weer neer in de Tuin. Deze slaapplaatsen in de vorm van een bijenkorf, doen denken aan de capsule-hotels die je in Japan vaak vindt.

Buiten de Tuin
De Japanse cultuur treedt, speciaal voor het Yokoso Festival, ook buiten de grenzen van de Tuin.  Een mooie topper is het Modemuseum Hasselt, dat eerder ook al de collectie van Axelle Red en Paul Smith mocht tentoonstellen. Modemuseum Hasselt pakt in 2017 uit met ‘Across Japan’, lopend tot en met 3 september. Hierbij ontdek je het sterke merk, dat de Japanse mode is, sinds de vroege tachtiger jaren van de vorige eeuw.  De klemtoon van de expo ligt voornamelijk op de mode van de laatste vijfendertig jaar, maar er is ook aandacht voor de historische context.

Dan is er nog het cultuurcentrum Hasselt. Tussen april en september gaat CCHA voor een stevig en uitdagend programma van hedendaagse dans, theater, muziek, fotografie en reflectie. Of volg er ‘Uitgelezen Hasselt’ rond Japanse literatuur. Bovendien ontrafel je er de wondere wereld van de Hasseltse fotograaf Anton Kusters. Naast zijn veelgeprezen fotoreeks Yakuza  over de Japanse maffia brengt hij in CCHA voor het eerst een nieuw grootschalig fotografieproject tot leven: Mono no aware.

Kinderen én volwassenen die houden van mooie illustraties kunnen met hun fantasie terecht bij het Literair Museum. Je  ontdekt er originele illustraties van prentenboeken , geïnspireerd  op het Verre Oosten. Ontdek hoe Carll Cneut zijn bekroonde Chinese nachtegaal tot leven brengt of hoe Stefanie De Graef de illustraties voor ‘Scherven van de hemel’ schilderde op houten paneeltjes. Waan je even in Japan  en stap binnen in een echt Japans huisje midden in het museum!

www.yokosofestival.be 

Lees ook