Het 'Wow'-effect van de haute cuisine

Het Mooiste Ambacht

Auteur: Matthijs van Wissen
Donderdag 30 maart 2017

Een drie- of viergangenmenu, schappelijke prijzen en een beleving van een sterrenrestaurant. De Nationale Restaurantweek is deze week weer van start gegaan. Sommigen zien het als een culinaire afknapper, anderen als een feest. Eén ding is zeker; de restaurants die normaal in de week weinig gasten over de vloer hebben zitten nu stampvol.

Sommige mensen hebben een dure auto, anderen geven liever hun geld uit aan haute couture of aan mooie gadgets. Ik ga van mijn verdiende geld (of soms van het geld dat mijn ouders verdienen) uit eten. Als het eten goed is, betaal ik hier graag voor. Je koopt tenslotte ook geen versleten kleding of een afgekeurde auto.

De gast die van eten houdt, maar niet al teveel geld wil of kan uitgeven in de wat duurdere restaurants, slaat zijn slag tijdens de restaurantweek. Voor nog geen € 30,- kun je bij de restaurants die zijn aangesloten bij de restaurantweek lunchen of dineren. Wil je graag eten bij een restaurant met een Michelinster? Dan betaal je een supplement van € 12,50. Goedkoop dus.

De restaurants openen tijdens de Nationale Restaurantweek hun deuren om zichzelf aan een breder publiek voor te stellen. Ik zou dan ook iedereen aanraden om tijdens de restaurantweek een (sterren)restaurant te bezoeken. Het goedkopere menu van drie- of viergangen biedt je de mogelijkheid om een beetje mee te proeven van de haute cuisine die ik zo fantastisch vind.

Verwacht in het restaurantweekmenu geen al te dure producten, zoals kaviaar of truffel dat over je gerecht heen wordt geraspt. Wat je moet begrijpen is dat je voor een goedkopere prijs niet hetzelfde menu krijgt als normaal. Wel kun je dankzij dit goedkopere menu genieten van de kooktechnieken die de koks gebruiken en kun je zien wat ze met 'normale' producten kunnen doen. Let zeker ook op de kundigheid van de bediening, op de mooie cocktails, de aangepaste wijnen en op de aangename entourage waar in deze zaken duidelijk over is nagedacht.

Gasten die vaker op hoger niveau gaan dineren worden tijdens de restaurantweek soms teleurgesteld. De beleving en het eten voldoen niet aan hun verwachtingen. Ze verwachten voor de lagere prijs dezelfde ervaring als tijdens een normale week. Ik zou deze mensen willen aanraden om tijdens de restaurantweek à la carte te eten of voor het grote menu te kiezen en het restaurantweekmenu links te laten liggen. De prijs-kwaliteitsverhouding van het menu moet wel kloppen, dus ook als het menu goedkoper is.

Ik zie de restaurantweek graag als de koning die de deuren van zijn paleizen opent voor de burgers. Dagelijks loop je langs de hoge ramen en de grote deuren, jezelf afvragend wat zich erachter afspeelt en wat er geserveerd wordt aan de chique gedekte tafels. Wanneer de deuren plots figuurlijk opengaan voor iedereen, kun je heel even proeven van een nog onbekende sprookjesachtige wereld die al je zintuigen doet prikkelen.

Ga deze week restaurants ontdekken tijdens de nationale restaurantweek en ervaar het plezier van het uiteten gaan. Misschien eet je straks ook op hoog niveau buiten de restaurantweek. Want dat is tenslotte het doel van deze promotieweek; de prijs verlagen zodat gasten een volgende keer als ze gaan uiteten met plezier voor een restaurant in het hogere segment kiezen. Want door het ‘Wow’-effect dat een sterrenzaak creëert, voel je je bijzonder en dat is elke euro meer dan waard!

Lees ook