Politiek leuker met Theo Hiddema

De wekelijkse zaterdagblog van Jo Cortenraedt

Zaterdag 25 maart 2017

 

Hij had er zelf in eerste instantie niet op gerekend om in de Tweede Kamer te komen en het was dat lijsttrekker Thierry Baudet met een fles wijn was langsgekomen, anders was hij helemaal niet op de lijst gaan staan voor Forum voor Democratie.

Maar hij zit dan toch als een van de 150 gekozenen in het parlement. En ik vind hem een aanwinst. Er zitten er bij van wie ik nog geen tweedehands auto zou willen kopen. En sommigen hebben weinig op met democratie. Maar Theo Hiddema is niet alleen een uiterst kleurrijk figuur, hij is vooral goed onderlegd in de Nederlandse taal, waar hij heel creatief en bijna poëtisch mee omgaat. Ik hoop dat we regelmatig op televisie fragmenten van zijn betogen in de Tweede Kamer mee mogen krijgen. Of ik het dan telkens met hem eens zal zijn over de inhoud, dat valt te betwijfelen. Maar het zal een plezier zijn om zijn taalkundige creaties te beluisteren.

Ik heb Hiddema vaak gesproken. Beroepshalve in een hele serie interviews al sinds de jaren tachtig. Maar ook informeel, gewoon aan de toog. Hij brengt het altijd met humor, hoe zwartgallig soms ook. Zijn helaas te vroeg overleden vrouw wist dat ook te waarderen. Regelmatig dacht ik, meent ie het nou, of is het een act? Dat gevoel zal ik ook wel hebben als ik hem straks in het parlement aan het werk zal zien.

Maar in feite maakt het niet zoveel uit, hij zal in ieder geval zorgen voor wat meer leven in de brouwerij. Niet met ordinair geschreeuw, maar met mooie volzinnen die hem niemand in de Kamer na zal spreken.

Ik heb aan een oud-rechtbank-president wel eens zijn mening gevraagd over Theo Hiddema als advocaat / strafpleiter. Het antwoord was dat die in ieder geval altijd mooie en goed onderlegde pleidooien hield, de moeite waard om naar te luisteren. Dat hij dan vaak het grootste gespuis met succes uit de gevangenis hield, dat was voor de rechtbank en wellicht ook voor onze maatschappij frustrerend, maar er bestond waardering voor de vakkundigheid waarmee hij dat deed.

Dat wordt trouwens nog eens interessant, om te zien hoe Hiddema in het parlement gaat opkomen voor meer veiligheid in onze samenleving, een van de belangrijke thema’s van het Forum voor Democratie. Want gelijkertijd blijft hij ook als advocaat werken en zijn telefoonnummer staat ongetwijfeld nog in het boekje van menige boef die aan die veiligheid in de samenleving totaal geen boodschap heeft. Hoe zal het morele en inhoudelijke verschil uitpakken tussen strafpleiter en boevenverdediger Hiddema en de volksvertegenwoordiger Hiddema?

Van de andere kant, in de Kamer zitten ook wel een paar vertegenwoordigers die van geluk mogen spreken dat ze zelf in het verleden niet achter de tralies belandden.

Hoe dan ook, de welgestelde Theo Hiddema, die zijn maatkostuums in Brussel laat maken en graag rondrijdt in een Porsche, zal een welkome aanwinst zijn achter het spreekgestoelte van de Tweede Kamer, dat toch ook een beetje een theater is en nu nog meer zal worden.

 

Jo Cortenraedt

 

 

Lees ook