Fortas: beveiligen blijft mensenwerk

Beveiliging is de kunst van het voorkomen

Woensdag 22 maart 2017

Fortas is samen met haar partners het grootste beveiligingsbedrijf van Limburg. Directeur Alex Hermans verwacht de komende jaren nog verder te groeien. “Beveiliging is de kunst van het voorkomen, goede beveiliging is daarnaast meetbaar, controleerbaar en transparant.”

Ruim 1800 bedrijven telt de Nederlandse beveiligingsbranche. Van éénpitters tot en met de grote spelers met 6.000 mensen op de loonlijst. Volgens Alex Hermans heeft Fortas, door de samenwerking met Intergarde, Polygarde en Nimo, op dit moment de ideale omvang. “We bestrijken Limburg en een deel van Brabant en Gelderland. In deze branche heb je een bepaalde omvang nodig. Je moet investeren in geavanceerde apparatuur, wagenpark, software. Van de andere kant is het ook zaak persoonlijk te blijven. Beveiliging is mensenwerk, onze klanten eisen maatwerk en korte lijnen, ze werken graag met mensen die ze kennen. Wij willen onze klanten ook kennen, met hen meedenken. Uiteraard willen we nog groeien. In het zuiden, ook in Limburg, zijn nog enkele gebieden en branches waar kansen liggen, maar voor nu ligt de focus vooral op kwaliteit.”

 
Gezond
Alex Hermans startte in 2003 zelf als zzp’er in de beveiliging en bouwde Nimo uit naar een onderneming met honderd medewerkers. In juli 2012 werd de samenwerking met Intergarde en Polygarde officieel door de oprichting van Fortas. Samen bestrijken ze alle takken van sport in de beveiliging. “Dat is een voorwaarde in deze concurrerende branche om gezond te blijven”, vertelt de geboren Limburger in het hoofdkantoor van Fortas in Maastricht. “We beveiligen bedrijven, industrieterreinen, particulieren, woningen en evenementen. Op afstand met geavanceerde, digitale cameratechnieken maar vanzelfsprekend ook met onze mensen ter plekke. Bij grote evenementen zoals de concerten van André Rieu op het Vrijthof zijn tientallen mensen van ons aanwezig, net als bij de Elfde van de Elfde op hetzelfde plein. Bedrijven worden in onze meldkamer gemonitord en als er iets vreemds aan de hand is sturen we een surveillant op pad. We zijn altijd dichtbij, 24 uur per dag.”

Mensenkennis
Het vak van beveiliger is de laatste jaren sterk veranderd, weet Alex Hermans. “Vroeger kon je bij wijze van spreken met een pet op en staafzaklamp in de hand op pad. Nu wordt van de beveiliger veel meer verwacht. Kennis van ICT, sociale vaardigheden en mensenkennis. Bij ons werken mensen van mbo tot en met universitair niveau. Techniek is heel belangrijk en misschien wel essentieel, maar uiteindelijk zorgen onze mensen ervoor dat alle genomen organisatorische, bouwkundige en elektronische maatregelen gehandhaafd worden. Daarom investeert Fortas maximaal in zijn medewerkers. Zij bepalen de kwaliteit in het veld.”

www.fortas.nl

Lees ook