Alles draait om bier in het Gulpener BrouwLokaal

Kennis- en belevingscentrum nieuwe troef voor Heuvelland

Auteur: Maarten van Laarhoven
Vrijdag 3 februari 2017


Een laagdrempelig bierbelevings- en kenniscentrum waar je elke dag van de week kunt binnenlopen. Voor een rondleiding, een hapje en een drankje én zelfs voor een brouwcursus. En dat allemaal op de plek waar in 1825 de Gulpener Bierbrouwerij is ontstaan.

Zie hier in een notendop de lang gekoesterde droom van directeur Jan-Paul Rutten. Een droom die gisteren uitkwam met de officiële opening van Het Gulpener BrouwLokaal, door gedeputeerde Eric Geurts (PvdA, Toerisme). Bij wijze van openingshandeling sloeg hij een houten vat bier aan, onder toeziend oog van zo’n 150 gasten. 

Het kenniscentrum in ‘het huis van De Vrije Brouwer’, waarvoor vier jaar geleden de eerste ideeën ontstonden, bestaat uit een microbrouwerij, een smaakbibliotheek, een ‘biertheater’, een studielab, een bierwinkel en een horecaconcept met eigen terras en hoptuin. ,,Onderdelen die stuk voor stuk het gedachtengoed van de brouwerij uitdragen en samen het meest complete bierbelevingscentrum van Nederland vormen”, aldus de Gulpener Bierbrouwerij. 

Het belevingscentrum van Gulpener levert naar verwachting negen structurele voltijdse banen op. Volgens Geurts zijn de plannen tevens van grote meerwaarde voor de toeristische aantrekkingskracht van het hele Heuvelland. ,,Het feit dat Gulpener de enige brouwerij in Nederland is die haar bier met grondstoffen uit de eigen regio brouwt is een geweldige promotie voor streekproducten. Neem daarbij een ondernemer met een frisse kijk en vernieuwingskracht – dat maakt waarom de Provincie Limburg investeert in dit prachtige BrouwLokaal.”

In het eetcafé zijn zestien verschillende Gulpener bieren van de tap verkrijgbaar, waaronder ook experimentele bieren uit de Microbrouwerij. Hoewel in het eetcafé alles draait om bier, kun je er ook puur en smaakvol lunchen en dineren met gerechten van lokale bodem. Het Gulpener BrouwLokaal hanteert het zogeheten 25 miles-concept, waarbij enkel gerechten worden geserveerd bereid met ingrediënten die binnen een straal van 40 kilometer zijn geproduceerd.

Het Gulpener BrouwLokaal is 7 dagen per week geopend van 11.00 tot 22.00 uur. Meer informatie op www.gulpenerbrouwlokaal.nl

Foto's: Luc Hommes

Lees ook