Jonge Vlaming nieuwe directeur Opera Zuid

Waut Koeken volgt Miranda van Kralingen op

Auteur: Maarten van Laarhoven
Vrijdag 3 februari 2017

Waut Koeken (41) is de nieuwe intendant (directeur) van Opera Zuid. De Vlaamse operamaker en regisseur volgt met ingang van vandaag Miranda van Kralingen op. De operadiva nam in december vorig, na twaalfenhalf jaar, afscheid nam van het Maastrichtse operagezelschap.

Opera Zuid laat weten ‘zeer verheugd’ te zijn met deze aanstelling en ook de medewerkers zijn blij. Koeken geldt als een gedreven operamaker en werkzaam was voor een groot aantal Europese operahuizen, waaronder de Opéra national du Rhin, het Staatstheater Nürnberg en het Grand Théâtre van Luxemburg.

Waut Koeken kwam al erg jong in de ban van opera. Hij studeerde kunstgeschiedenis in Gent en filosofie aan de universiteit van Antwerpen. Daarna bekwaamde hij zich in de meest diverse disciplines van de podiumkunsten. Zo werkte hij onder meer als toneeltechnicus, toneelmanager, productieleider, dramaturg, assistent-regisseur en producent.

Bij Opera Zuid was hij tweemaal te gast als regisseur. Beide keren zorgde hij ervoor dat de productie de grenzen overging. In 2011 regisseerde hij Barbe-Bleue, die overgenomen werd door de opera’s van Nancy, Nantes, Angers en Rennes en in 2016 regisseerde hij La Bohème, een productie waarmee Opera Zuid in vorig jaar succes oogstte op de bühne van het Grand Théâtre de la Ville de Luxembourg.

Lees ook