The World of Charles and Ray Eames

Tentoonstelling C-Mine Genk de 'must see' van dit jaar in de Euregio

Auteur: Jempi Welkenhuyzen
Maandag 20 februari 2017

In cultureel centrum C-Mine Genk is de internationale designtentoonstelling 'The World of Charles and Ray Eames' van start gegaan. In deze tentoonstelling zijn maar liefst 380 objecten opgenomen van het beroemde Amerikaanse ontwerpersechtpaar, onder meer bekend van de plastieken kuipstoeltjes en hun iconische loungechair. C-Mine is dan ook maar wat trots dat ze de collectie in huis heeft kunnen halen. De expo was eerder te zien in The Barbican in Londen en in MAAT (museum voor kunst, architectuur en technologie) in Lissabon. In Genk zijn zelfs enkele extra stukken aan de tentoonstelling toegevoegd. Kleinzoon Demetrios Eames is persoonlijk komen kijken of de omgeving wel in orde was.

Volgens burgemeester Wim Dries is het in zekere zin logisch dat de Stichting Eames voor Genk heeft gekozen als locatie voor de expositie. ,,Genk zet al jaren in op design. Denk aan Manifesta of de Triënnale Conflict of Design. Er is de Lucas School of Arts. Kortom, design is een item dat heel onze provincie kenmerkt."

En er valt heel wat te zien op deze overzichtstentoonstelling. Zo zijn er talrijke projecten, ontwerpen en objecten te bewonderen die tijdens het leven van Charles en Ray zijn bedacht of werden geproduceerd. Ook is er een veelheid aan documentatie en artefacten te zien die door The Eames Office en het design-duo werden verzameld.

Aan de hand van diverse thema’s wordt de bezoeker op sleeptouw genomen in het complexe verhaal van de Amerikaanse ontwerpers. Denk aan de prototypes van het kuipstoeltje, de spalken voor gekwetste soldaten in de Tweede Wereldoorlog, kunst of speelgoed, tot de maquette van hun destijds hypermoderne woning. Daarnaast wordt een deel van de films die het echtpaar maakte vertoond en staan unieke meubelstukken in een geacclimatiseerde kamer. The World of Charles and Ray Eames is voor de designliefhebber ongetwijfeld de 'must see' van dit jaar in de Euregio.

Wie overigens op zoek wil naar de komende generatie Eames, kan in de aanpalende Studio Pieter Stockmans terecht waar twaalf jonge Belgische en Nederlandse ontwerpers het publiek kennis laten maken met de  combinatie ambacht en design. Onder de noemer 'Power of Materials' komen ze tot een bijzondere materiaal-technische vernieuwing. Hun ontwerpen lopen uiteen van brillen, en juwelen tot bakstenen en zitbanken.

The World of Charles and Ray Eames  is nog tot 28 mei te zien op C-Mine in Genk. 
www.visitgenk.be

Foto’s Jempi Welkenhuyzen

 

Lees ook