Hoe een schatrijke zakenman in Dubai bij Roda kwam

Fiscaal econoom uit Spaubeek wees Aleksei Korotaev op ‘zijn clubje’

Auteur: Raymond Kerckhoffs
Woensdag 1 februari 2017

Reeds negen jaar woont Stijn Janssen in Dubai, waar hij als fiscaal econoom betrokken is bij de grootste deals in de Perzische Golf. In het emiraat – waar niets te gek is en je alleen maar groot moet denken – ontmoet hij vrijwel dagelijks de allerrijksten van deze wereld. 

Drie jaar geleden ontmoette Janssen ook de Zwitserse Rus Aleksei Korotaev, die in zijn eerste jaren van zijn loopbaan een succesvol bankier in Genève was. In Dubai werkte Korotaev ook eerst in het bankwezen (Emirates NBD), waarna hij zijn eigen AK Investment Holding oprichtte. 

Met Korotaev sprak Janssen niet alleen zakelijk: de meeste gesprekken gingen over hun gezamenlijke passie voetbal. Niet alleen werd vaak gediscussieerd over de laatste transfers, de meest recente wedstrijden en de mooiste doelpunten; er werd ook gepocht wie het meeste wist. Afgelopen najaar vertelde Korotaev dat hij iets moois wilde doen: hij had het over zijn droom om een voetbalclub te kopen.

,,Toen Aleksei steeds vaker over die droom sprak en ik merkte dat dit een serieus item was, sprak ik hem aan over Roda JC", vertelt Janssen, die opgroeide in Spaubeek. ,,Vroeger bezocht ik geregeld met mijn vader Kaalheide. Daarom ben ik van kinds af aan een echte fan van Roda JC. Ik zei tegen Aleksei: 'Als je iets met een voetbalclub doet, dan moet je ook wat voor mijn clubje betekenen’. De volgende ochtend wist hij direct alle gegevens van Roda JC en bleek direct dat hij serieus op mijn opmerking was ingegaan." 

Het was Janssen die contact legde met technisch directeur Ton Caanen. Die had hij vorige zomer al eens gepolst voor een oefenwedstrijd van Al Jazeera Abu Dhabi, waar Henk ten Cate trainer was. ,,Er bleek direct een klik te zijn tussen Roda JC, Roda-eigenaar Frits Schrouff en Korotaev, waarna de onderhandelingen in rap tempo verliepen. ,,Er hebben mij in de Emiraten meer mensen aangesproken over het opkopen van of een investering in een voetbalclub. Ik zou echter niet iedereen aan Roda JC voorstellen. Ik weet hoe Aleksei gepassioneerd van voetbal is en hoe serieus hij is wanneer hij iets aanpakt."

Afgelopen week werd de deal tussen Roda JC en Korotaev afgerond. Voorlopig is de voormalig bankier naast Schrouff nog minderheidsaandeelhouder, maar zijn ambities zijn groot. Komend weekeinde zal hij Roda JC bezoeken bij de thuiswedstrijd tegen Ajax. Natuurlijk is Stijn Janssen er dan ook bij. ,,Ik zal dan zeker nog eens terugdenken aan de tijd dat ik met mijn vader Roda JC bezocht." 

Lees ook