Waarom je Airbnb links moet laten liggen

Het Mooiste Ambacht

Auteur: Matthijs van Wissen
Donderdag 9 februari 2017

Airbnb groeide in het afgelopen decennia enorm snel. Met jaarlijks meer dan 80 miljoen overnachtingen ter wereld heeft de reserveringswebsite een dominante positie op de toerismemarkt. Maastricht hoort bij de top-5 van meest geboekte bestemmingen via Airbnb in Nederland. Meer toerisme in Limburg is positief, maar toch wil ik in deze aflevering van Het Mooiste Ambacht toelichten waarom je juist niet bij Airbnb moet reserveren.   

,,We hebben liever dat je Airbnb helemaal niet benoemt”, zeiden mijn ouders toen ik hun over deze blogpost van Het Mooiste Ambacht vertelde. Ze zijn al bijna 17 jaar trotse uitbaters van Herberg Sint Brigida in Noorbeek en hebben tot nu toe amper de concurrentie ervaren die door de website Airbnb veroorzaakt wordt. In tegenstelling tot in Maastricht is het aanbod van Airbnb in het Heuvelland gelukkig nog niet groot.

De particulieren die hun huis of appartement openstellen voor overnachting op Airbnb worden gezien als oneerlijke concurrentie voor de reguliere hotelmarkt. In de grotere steden zoals Parijs, Amsterdam en Berlijn worden regelmatig fikse boetes uitgedeeld aan de reserveringswebsite. Barcelona heeft er zelfs voor gekozen om de groeiende hotelmarkt te remmen door geen nieuwe accommodatie in de stad meer toe te laten. Airbnb ontving vorig jaar nog een boete van zeshonderdduizend euro van de Catalaanse hoofdstad voor het aanbieden van ongeregistreerde overnachtingen.

Echter zal het de gast een worst wezen dat Airbnb aan oneerlijke concurrentie doet. De meeste gasten die op citytrip gaan, kiezen voor Airbnb omdat ze via een gemakkelijke reserveringswijze op een A-locatie als een ‘local’ kunnen verblijven. Toch moet je als gast weten dat een hotel of B&B zich moet houden aan bijvoorbeeld brandbeveiligingsnormen, toeristenbelastingen en legionellaregelgeving. Is dit dan wel goed geregeld bij een overnachting via Airbnb?

Daarnaast is de comfort en de service in een hotel gewoon beter. Als je op vakantie gaat wil je toch verzorgd worden? Even weg van de dagelijkse sleur van thuis? Dat kan in een hotel. In een Airbnb sta je toch zelf weer te koken en creëer je weer die huiselijke sfeer die je juist probeert te vermijden.

Dat Airbnb een goedkoper alternatief is voor een hotel is de grootste onzin ooit! Kijk naar een hotelconcept zoals Aloft of naar een Studenthotel dat zich binnenkort gaat vestigen in de oude Sphinx-fabriek in Maastricht; allebei voorbeelden van goedkope alternatieven voor Airbnb met een origineel concept en een goede service.

Mocht je toch graag via een Airbnb-concept willen reserveren, houd dan het nieuwe ‘Onefinestay’-concept van Accor Hotels in de gaten. Zij bieden luxe appartementen in grote steden zoals New York, Londen en Parijs. Onefinestay richt zich op het luxere segment en biedt eventueel ook een butler-service. Een duurdere keuze dan Airbnb, maar dan ook meer verantwoord!

 

 

Lees ook