Lofzang op de mooiste bookshop ter wereld

Boekhandel Dominicanen viert uitbundig feest

Auteur: Maarten van Laarhoven
Dinsdag 21 februari 2017


Het spectaculaire programma dat de eerste helft van de feestelijke avond vormde moest en zou een verrassing blijven. En dus kregen de ongeveer 500 feestgangers het officiële programmaboekje pas aan het einde van de avond mee in een goodiebag. ,,Een prachtig boekje”, aldus directeur Ton Harmes van boekhandel Dominicanen in Maastricht. ,,En tevens een bijzonder aandenken is aan deze wel heel bijzondere avond.”

Met een groots opgezet feestprogramma stond Boekhandel Dominicanen gisteren stil bij het feit dat de 700 jaar oude Dominicanerkerk in hartje Maastricht alweer ruim tien jaar een boekhandel is. En niet zomaar een boekhandel, maar volgens vriend en vijand (als er al een vijand is) een van de mooiste boekhandels ter wereld. ‘A bookshop made in heaven’, noteerde de gezaghebbende Britse krant The Guardian alweer jaren terug in een veel aangehaald artikel. Sindsdien is de boekenkerk een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. ,,Een toeristisch icoon van wereldfaam”, aldus burgemeester Penn-te Strake.

Eigenlijk had Boekhandel Dominicanen in december het tienjarig bestaan moeten vieren, maar gezien de traditionele drukte in de feestmaand werd besloten het grote feest tot gisteravond uit te stellen.

De genodigden kregen een gevarieerd feestprogramma aangeboden. De avond begon in de grote zaal van het Theater aan het Vrijthof, met onder meer de wereldpremière van een nieuwe compositie van de 80-jarige Maastrichtse componist Jean Lambrechts, getiteld Gloria, en een verrassend optreden van het beroemde Maastrichtse mannenkoor de Mastreechter Staar.

Rond half tien verplaatste het programma zich naar de boekhandel in de Dominikanerkerkstraat, waar – voordat de genodigden zich konden laven aan een borrel – door onder anderen de burgemeester aandacht werd gevraagd voor laaggeletterdheid (ofwel functioneel analfabetisme), een probleem waarmee alleen al in Nederland zo’n 2,5 miljoen mensen te kampen hebben.

Dit laatste had het feestcomité op het idee gebracht om het publiek bij wijze van verjaardagscadeau een bijdrage te vragen voor een donatie aan een organisatie die laaggeletterden op alle mogelijk manieren helpt.

,,De mensen weten het nog niet, maar we gaan vanavond flink bedelen”, had directeur Ton Harmes Chapeau voorafgaand aan de avond toevertrouwd. . ,,Er hangt een bepaalde mate van symboliek aan vast: we zijn gehuisvest in een kerk die door bedelmonniken is gesticht en toen het er een paar jaar geleden een tijdlang naar uitzag dat we als gevolg van het faillissement van Polare als boekhandel voorgoed de deuren konden sluiten, hebben we zelf ook onze hand opgehouden. Onder meer door crowdfunding zijn we op de been gebleven. Er wordt gecollecteerd – we zijn niet voor niets een kerk – maar natuurlijk hebben we er ook voor gezorgd mensen die geen geld op zak hebben kunnen pinnen.”     

Foto's Olga van Borren

Lees ook

Bestel nu de Chapeau op Ipad of telefoon!

Ipad versie bestellen

Instagram

Bekijk de laatste #chapeaumagazine feeds op onze instagram

Bekijk onze instagram