Hasselt als centrum van technologische innovatie

'Epicorda' bundelt baanbrekende producten van Philips & Apple

Auteur: Jempi Welkenhuyzen
Dinsdag 7 februari 2017

Op de Corda Campus Hasselt is de komende drie maanden een tentoonstelling te zien van producten die ooit golden als baanbrekende technologische vernieuwingen. Een deel van die producten werd ooit gemaakt op wat nu de campus is; de rest is afkomstig uit de fabrieken van Apple in Amerika.

De ektronicagiganten Apple als Philips hebben in de digitale revolutie een belangrijke rol gespeeld door baanbrekende technologieën op een pakkende manier naar een breed publiek te brengen. Hoog tijd om deze pioniers op een originele manier in de kijker te zetten, vonden ze op Corda Campus Hasselt, waar de tentoonsteling tot 6 mei is te zien.

Overigens is ook de campus op zichzelf een toonbeeld van een geslaagde herstructurering: de transformatie van Philips-terrein naar Corda Campus heeft ervoor gezorgd dat er opnieuw 3000 mensen aan de slag zijn in meer dan 200 kleinere bedrijven.

foto: Jempi Welkenhuyzen

‘Epicorda’, zoals de tentoonstelling heet, legt niet alleen een link met de Philips-site, er is ook een verband tussen Philips en Apple. Die loopt via Gaston Bastiaens, de innovatiemanager van Philips die begin jaren negentig door Apple werd ‘geheadhunt’. De innovatiemanager was – net als de Amerikaanse elektronicagigant – duidelijk zijn tijd ver vooruit. Er moest dus wel ooit een tentoonstelling komen rond beide techgiganten.

De tentoonstelling bundelt meer dan 60 innovaties die ontwikkeld werden door Philips Hasselt, samen met de Apple-producten uit de privécollectie van ondernemer Peter Hinssen. Innovaties die de wereld veranderden. Denk aan de cassette(speler) en –recorder, het elektronisch orgel Philicorda, de CD, CD-rom en CDI, de laserplaat.

Ook Apple heeft op eigen wijze de vernieuwing naar het brede publiek gebracht. Daarvan worden tal van prototypes en artikelen getoond. Zo was de ‘Newton’ de voorloper van de iPad. Maar denk ook aan de MacBook, de iPod en de iPhone. 

Corda Campus geldt in Belgisch-Limburg momenteel als epicenter voor innovatie. Het is dan ook het gedroomde platform voor de unieke tentoonstelling, die het verhaal van twee toonaangevende fabrikanten samenbrengt. De makers hopen dat jonge ondernemers en start-ups die op de Campus gevestigd zijn erdoor geïnspireerd raken. Veel mensen weten niet meer welke topproducten ooit werden gemaakt in Hasselt. Wie zich naar de toekomst toe wil inspireren moet zijn verleden kennen. En dat kun je op ‘Epicorda’ beleven, is de gedachte.

 

Lees ook

Instagram

Bekijk de laatste #chapeaumagazine feeds op onze instagram

Bekijk onze instagram

Bestel nu de Chapeau op Ipad of telefoon!

Ipad versie bestellen