De bizarre werkelijkheid

Auteur: Jo Cortenraedt
Zaterdag 18 februari 2017

Het was weer een heel gevarieerde week. Met onder meer een mooie eigen Chapeau-bijeenkomst in het nieuwe congresgebouw van Château St. Gerlach. Groter dan ik gedacht had en met de opgeknapte hoeve ernaast een serieuze locatie voor congressen en evenementen. Zeer smaakvol ontworpen door architecte Francine Houben.

De nieuwe locatie zou op bepaalde momenten concurrerend voor MECC Maastricht kunnen worden, van de andere kant kun je ook spreken van een welkome aanvulling om de regio voor internationale evenementen en congressen aantrekkelijker te maken.

Op  een heel andere locatie, een oude fabriekshal van de voormalige Philips in Sittard, hield Connect Limburg een presentatie-avond bij Boels Rental. Dat bedrijf heeft de hoofdvestiging in Sittard fors uitgebreid en is nu groter dan Philips daar ooit geweest is.

In totaal werken al meer dan 3.000 mensen bij Boels in twaalf landen. En eigenaar Pierre Boels vertelde me dat er nog enkele grote overnames zitten aan te komen. Hij vond het wel leuk dat alle gasten van Connect bij hem over de vloer kwamen, van de wielrensters Anna van der Breggen en Chantal Blaak tot drummer Cesar Zuiderwijk.

De gasten kregen een behoorlijk vol programma voor de kiezen met heel veel verschillende sprekers. Zoiets komt door het enthousiasme van de organisatie, maar het zou nuttig zijn als hierbij vaker wordt gedacht aan het verwachtingspatroon publiek, hoeveel die op z’n avond kunnen verwerken.  

Pierre Boels was overigens achter de coulissen maar voor onze camera duidelijk over ‘branding’ en marketing. Voor hem heel belangrijk. „In een volgend leven zou ik terug willen komen als marketingman, bij mij in het  bedrijf bemoei ik me daar veel mee, soms zelfs tot in de details.”  Als hij zelf Boels Retail vertegenwoordigt in het buitenland – en dat gebeurt nogal eens als je als bedrijf elke twee weken een nieuwe vestiging opent – dan beantwoordt hij doorgaans de vraag waar hij vandaan komt met Amsterdam, als hij in Amerika zit, en Maastricht, als hij in Europa is. Sittard, Limburg en anderszins, in de wereld van de branding is dat vele malen moeilijker want doorgaans onbekend. Pierre Boels is vooral heel pragmatisch en doelgericht. Statutair moeten we de regio vooral Limburg blijven noemen, maar in Europa werkt alleen ‘Maastricht Region’.  Och ja, als het maar wat oplevert voor iedereen.

Ik was ook nog anderhalve dag in Düsseldorf, die voeren een forse marketingcampagne en de naam van deze rijke stad aan de Rijn is internationaal zeer bekend. Vanuit Arabische landen komen ze er naar toe om te shoppen en ook voor medische behandelingen. De Amerikanen en Europeanen komen vooral om te shoppen, want het is hier even chic als in Parijs. En het leven is er goed, met heel veel cultuur. We bezochten vijf musea achter elkaar, allemaal met internationale ambitie. Cultuur verrijkt een stad en is een economische motor, dat bewijzen ze daar weer eens.

Maar overal waar ik kwam van de week, werd vroeg of laat toch vooral het thema Trump aangesneden. Ik merk dat mensen zich serieus zorgen beginnen te maken nu blijkt dat er een soort clown in het Witte Huis zit.

Daar heeft de hele wereld een probleem mee. Maar zeker ook Geert Wilders, want voor hem was Trump het lichtend voorbeeld.

De kiezers van Wilders zijn niet gek, die zien dat ook. En die beginnen zich achter de oren te krabben.

Ben benieuwd of er nog een slimme lijsttrekker opstaat die de zorgen van de PVV-stemmers serieus neemt, maar deze kan vertalen naar democratische haalbaarheid. Die zou dan met de buit kunnen gaan lopen. Met dank aan de man die niet eens meer wist hoeveel kiesmannen hij nu eigenlijk achter zich had gekregen.

 

Jo Cortenraedt