De start van TEFAF en Valentijn

De wekelijkse zaterdagblog van Jo Cortenraedt

Zaterdag 11 februari 2017

Dit weekeinde start al de opbouw van de kunstbeurs TEFAF Maastricht. Die gaat weliswaar op 10 maart pas officieel open, maar het is een enorme klus voor standbouwer Stabilo uit Brabant om er telkens weer een kunstwerk op zich van de te maken. De vierkante dozen van MECC Maastricht worden omgetoverd in een prachtig museum en dat behoeft een hele metamorfose.

Van de week was ik al in TEFAF-sferen door een aantal Amsterdamse kunsthandelaren te bezoeken die we straks met hun kunstwerken in Maastricht mogen begroeten. Amsterdam blijft een heerlijke stad, ondanks de minder aangename kanten van een internationale stad zoals te dure hotels bijvoorbeeld. Maar op culinair gebied valt er tegenwoordig veel te ontdekken en dat deden we deze keer bij ‘Breda’ aan de Singel. Een sober maar leuk interieur in een oud grachtenpand. Met een prima formule. Kleine gerechten met verse producten en goed bereid. Een interessante wijnkaart voor redelijke prijzen. En een prima bediening door jonge meiden die ook nog weten waar ze het zoal over hebben. Eentje uit Maastricht, die de uitdaging van het grotere Amsterdam heeft gezocht.

En zo’n Spiegelgracht en Nieuwe Spiegelstraat, met de ene kunsthandel naast de andere, dat heeft toch wel wat. Voeg daar nog de Amsterdamse humor aan toe, dan is dat voor een paar dagen een prima combinatie.

Een eerste verslag hiervan is zondagavond te zien in Limbourgeois op L1 TV. En bij Chapeau werken we al enige tijd aan de TEFAF-editie, elk jaar weer een hoogtepunt en een uitdaging.

Dat neemt niet weg dat we onze vriend(in) Valentijn van de week ook tot ons moeten laten komen. Natuurlijk, het is een commercieel feest maar toch, de liefde is het centrale thema en die moet zoveel mogelijk gevierd worden, op welke manier dan ook. Je kunt uiteraard met je lief naar een romantisch restaurant, je kunt ook met haar of hem in een grote badkuip gaan liggen, met op de rand wat koele champagne. Het kan ook in volgorde. En zo zijn er nog vele varianten. Ik bemoei me niet met ieders fantasie op dit punt. Maar alleen een bosje bloemen van het tankstation en een zoen, dat vind ik wat aan de magere kant.

Het voordeel van dat Valentijnsfeest is dat je het zelf kunt invullen en dat er geen politieke discussie aan vastzit. Tegenwoordig al heel wat. Geen gedoe over de kleur van zwarte piet, bij Valentijn is de hoofdkleur altijd rood. Het maakt zelfs niet uit of en zo ja welk geloof je hebt, als je maar in de liefde gelooft. Al vrees ik dat je in bepaalde landen zelfs de liefde niet mag vieren, omdat ook dat weer in zou kunnen druisen tegen de heersende cultuur, opgelegd door de politieke en / of religieuze dictatuur ter plaatse.

In Nederland begint Valentijnsdag op te komen als feest, in België maken ze er in de restaurants een hele week van, inclusief hartjes en rozen op de eettafel. Wel handig want dat scheelt in de koude februarimaand allicht aan omzet.

Met zoveel ellende in de wereld zou ik zeggen, maak wat van Valentijnsdag.

Maar je kunt natuurlijk ook elke dag van het  jaar Valentijn vieren, met of zonder champagne.

 

Jo Cortenraedt

Lees ook