Beatrix bij uitreiking eredoctoraat Bondspresident Gauck

Dies verplaatst vanwege 25-jarig bestaan Verdrag van Maastricht

Auteur: Maarten van Laarhoven
Dinsdag 31 januari 2017

Prinses Beatrix komt op 7 februari naar Maastricht om het 25-jarig bestaan van het Verdrag van Maastricht luister bij te zetten. Precies een kwarteeuw nadat het belangrijke document werd getekend in het Gouvernement in de Limburgse hoofdstad, is de voormalige koningin der Nederlanden aanwezig bij de uitreiking van een eredoctoraat aan Bondspresident Joachim Gauck van Duitsland. Die vindt plaats tijdens de – uitgestelde - Dies Natalis van de Universiteit Maastricht. 

Bondspresident Gauck krijgt het eredoctoraat ‘vanwege zijn kenmerkende rol in de hedendaagse Duitse geschiedenis, die past bij de visie en waarden van de UM’, aldus de ‘meest Europese universiteit van Europa’ in een verklaring.

De waarden van de UM zijn volgens de universiteit zelf terug te vinden in de levensgeschiedenis van het Duitse staatshoofd. Hij vocht als inwoner van de voormalige DDR voor mensenrechten en was medeoprichter van New Forum, de oppositiebeweging in de voormalige DDR. Daarnaast is hij een voorstander en pleitbezorger van de Europese Unie die met het Verdrag van Maastricht werd opgericht.

Normaal gesproken viert de Universiteit Maastricht haar Dies (verjaardag) in januari, maar vanwege de viering van 25 jaar Verdrag van Maastricht is het feest dit jaar verplaatst naar 7 februari.

Klik hier voor het complete programma van de Dies Natalis.

Lees ook