Maastricht ook dit jaar weer dé beste stedentrip

Waardering van het publiek voor de Limburgse hoofdstad blijft stijgen

Auteur: Maarten van Laarhoven
Donderdag 26 januari 2017

Maastricht heeft de Zoover Award voor Beste Stedentrip van Nederland gekregen met een 9 als gemiddeld waarderingscijfer. Vorig jaar won Maastricht de prijs - die jaarlijks wordt uitgeschreven door vakantiebeoordelingssite Zoover -ook. Toen werd Maastricht nog gewaardeerd met een 8,8. Met name de ‘sfeer’ en de ‘algemene indruk’ zijn flink gestegen ten opzichte van 2015, zo meldt de organisatie na een analyse van vele duizenden beoordelingen van gebruikers van de site.

De uitkomst is gebaseerd op beoordelingen van bezoekers aan de stad. Er is gekeken naar de algemene waardering, het uitgaansleven, de cultuur, de omgeving en de sfeer. Voor de berekening zijn ruim 200.000 consumentenbeoordelingen uit 2016 meegenomen.

Opmerkelijk is de hoge positie van Roermond, die dit jaar binnenkomt op een zevende plek. Met een gemiddelde beoordeling van 8,2 laat de Bisschopsstad Leeuwarden, Utrecht en zelfs Amsterdam achter zich.

De Zoover Award is gisteren op het stadhuis in Maastricht overhandigd aan wethouder John Aarts (VVD, Economische Zaken en Toerisme). Hij laat in een reactie weten het geweldig te vinden dat bezoekers Maastricht zo goed blijven waarderen en dat het elk jaar zelfs beter wordt. ,,Onze stad heeft veel te bieden”, aldus Aarts. Maastricht is niet alleen een gemoedelijke, Bourgondische stad met veel monumenten en een rijke historie. De stad is dankzij haar jonge universiteit en internationale karakter een kleurrijke ontmoetingsplek, waar verschillende culturen en nationaliteiten als vanzelf samenkomen en waar jong en oud, traditie en modern, hand in hand gaan.”

Juist deze laatste combinatie maakt Maastricht zo onweerstaanbaar, aldus Aarts. ,,De hoge bezoekerswaardering toont ook aan dat het gevoerde beleid om constant te waken over en te investeren in de kwaliteit van de openbare ruimte zich terug betaalt. Samen met ondernemers, Centrummanagement en Maastricht Marketing investeren we in evenementen en culturele uitingen in de openbare ruimte, die zorgen voor de sfeer en beleving waar de huidige bezoeker en klant om vraagt. Dat wordt kennelijk gewaardeerd.”

Maastricht behoudt de nummer een positie maar de overige steden in de top tien lijst zijn in beweging. Zo staat Breda dit jaar op een tweede plek met een 8,8. Vorig jaar was deze plek nog voor Den Bosch, die nu overigens niet meer in de top lijst voorkomt. Rotterdam is de grootste stijger in de lijst. Vorig jaar stond Rotterdam nog op een tiende plek met een 8,24. Nu wordt de Maasstad gewaardeerd met een 8,6.

Ook zijn er 3 nieuwkomers in de top tien lijst van ‘Beste Stedentrip van Nederland’. Groningen, Den Bosch en Zwolle staan dit jaar niet in de top tien lijst en hebben plaats gemaakt voor Den Haag (8,5), Roermond (8,2) en Leeuwarden (8,1). 

Lees ook