Dubbel feest in Theater aan het Vrijthof

Aftrap jubileumjaar én toekenning prestigieuze muziekprijs

Auteur: Maarten van Laarhoven
Donderdag 5 januari 2017


Dubbel feest gisteravond in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht. Niet alleen werd stilgestaan bij het feit dat het karakteristieke gebouw aan een van de bekendste pleinen van Nederland dit jaar alweer een kwarteeuw dienst doet als theater; er werd ook getoost op de 29-jairge Rob van de Laar. De uit Helmond afkomstige hoornist ontving uit handen van uit handen van Marjan Hammersma, secretaris-generaal van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs.

Dat laatste gebeurde tijdens het traditionele nieuwjaarsconcert van philharmonie zuidnederland, als ‘huisorkest’ een van de vaste gebruikers van het Theater aan het Vrijthof. Om de toekenning van de prijs (tijdens het concert stond het melodieuze eerste hoornconcert van Richard Strauss centraal) én de start van het 25-jarig jubileumjaar van het theater te vieren kregen alle bezoekers na afloop van het concert een glaasje bubbels.

Het verjaardagsfeest van het Theater aan het Vrijthof en de uitreiking van de Nederlandse Muziekprijs was overigens het een gevolg van een samenloop van omstandigheden, aldus intendant Stefan Rosu van philharmonie zuidnederland. ,,Als orkest moet je ver vooruit programmeren en Rob van de Laar lag al lang vast voor dit concert. Kennelijk hebben we een goed oog voor kwaliteit. We zijn blij verrast dat Rob deze prijs toegekend heeft gekregen.”

De Nederlandse Muziekprijs is de hoogste onderscheiding die door het ministerie van OCW aan een musicus, werkzaam in de klassieke muziek, wordt uitgereikt. De prijs, die is ondergebracht bij het Fonds Podiumkunsten, wordt toegekend op advies van de Adviescommissie Nederlandse Muziekprijs.

Foto's: Harry Heuts

 

Lees ook