Over ‘Mestreechse chic’ en make-up les

Hier gaat Tedjes beautyhart sneller van kloppen!

Auteur: Tedje van Gils
Woensdag 11 januari 2017

In Maastricht besteedt iedereen veel aandacht aan het uiterlijk. ‘Mestreechse chic’ is in de stad een veelgehoord begrip, en beautyredactrice Tedje van Gils begrijpt dat. Als rasechte Brabander en onafhankelijke buitenstaander durft ze wel te zeggen dat de Maastrichtse bevolking zich goed weet te kleden. Ook valt het haar op dat Maastrichtse vrouwen weten hoe ze moeten omgaan met make-up.

Sinds december vorig jaar ben ik officieel inwoner van Maastricht. En dat vind ik maar al te leuk, want elke keer als ik bijvoorbeeld door de Stokstraat loop of langs de Maas fiets, geniet ik. De stad is prachtig, maar als ik door Maastricht wandel, vind ik het misschien nog wel fijner om ‘mensen te kijken’. Een hobby waar ik uren zoet mee kan zijn. Toen ik  afgelopen week door de stad liep, viel het me opnieuw op hoe netjes en verzorgd de meeste Maastrichtenaren eruitzien. En dan praat ik niet alleen over kleding, maar ook over haar en make-up. En dan gaat mijn beautyhart sneller kloppen.

Mestreechse chic 

De Mestreechse chic wordt vooral toegeschreven aan vrouwen op middelbare leeftijd. Haren perfect gekapt (alsof ze de hele ochtend bij de kapper hebben gezeten, wat misschien ook wel zo is), lippen voortreffelijk gestift en ook nog eens een gezonde blos op de wangen, dat hoogstwaarschijnlijk het werk is van een schitterende blush in een nóg mooier doosje. Chapeau! Maar ook mijn complimenten aan de jongere generatie. Die bestaat namelijk bijna helemaal uit self taught make-up artists dankzij de miljoenen make-up tutorials die te vinden zijn op YouTube. Eerlijk is eerlijk, op deze manier heb ik ook geleerd hoe ik het best oogschaduw kan blenden, een strakke eyeliner kan zetten en waar je nu precies blush en highlighter moet aanbrengen.

Wat mij betreft zijn die tutorials op YouTube een ideale manier om de fijne kneepjes van het beautyvak onder de knie te krijgen. Zoek bijvoorbeeld op ‘how to apply eyeliner’ en je krijgt al 1,7 miljoen hits. Of je het alleen leert door te kijken? Nee. Learning by doing is key en je zult zien dat je er steeds beter in wordt.

To make-up or not to make-up

Nu lijkt het alsof ik altijd met make-up de deur uitga. Nee, totaal niet. Zelf tik ik dit stuk in een comfortabele broek, een lang slobbervest en een dikke sjaal, haar in een knot, bril op mijn neus, zonder make-up. En zo ga ik straks ook heus een brief op de post doen. Maar als ik ervoor kies om mijn beautyspullen uit mijn make-up kast te trekken, dan wil ik het ook goed doen. Ik heb namelijk plezier in het opmaken en ik vind het leuk om steeds wat anders te proberen. Wat ik hiermee eigenlijk wil zeggen: je hoeft niet iedere dag make-up te dragen, dat doe ik ook niet. Maar áls je het doet, doe het dan goed. Want niemand wil met een oranje geplamuurd gezicht rondlopen, omdat je veel te donkere foundation hebt gebruikt, toch?

Fotografie: Olga van Borren

Lees ook