Symposium over onbezorgd smullen

Wetenschappelijke weetjes voor lekkerbekken

Auteur: Maarten van Laarhoven
Maandag 19 december 2016


Afgelopen vrijdag vond aan de Universiteit Maastricht een symposium plaats over zo’n beetje alles wat met voeding heeft te maken. Een breed opgezet symposium dus, dat is voortgekomen uit een samenwerkingsverband tussen Maastricht University, die dit jaar het 40-jarige bestaan vierde en Les Tables, de ‘culinaire vriendenclub’, waarbij 23 Maastrichtse restaurants zijn aangesloten, die vorige maand 20 jaar werd.

Het symposium was bestemd voor iedereen die in het degelijks leven te maken heeft met vragen over voeding: diëtisten, voedingskundigen, voedingsconsulenten, gewichtsconsulenten, chefs, koks, restaurateurs en zorgmanagers. Daarnaast waren er diverse food-bloggers en journalisten aanwezig. 

Hoogleraren en koks behandelden gingen diep in op onderwerpen zoals de gezondheids- en duurzaamheidsaspecten van vlees, vis en groenten. Bijvoorbeeld: waar moet de consument op letten bij het kopen en consumeren van vlees, vis en groenten en kan de bereidingsmethode waarvoor wordt gekozen stofjes die minder goed voor de gezondheid zijn? Is ‘slow cooking’ of ‘sous vide’ gezonder dan heet schroeien en braden? Sterrenkok Hans van Wolde behandelde bijvoorbeeld de culinaire aspecten van vlees: is bio-vlees lekkerder dan gewoon vlees? Moet vlees rijpen voor een goede malsheid? En zo ja, hoe lang en op welke manier bereidt een sterrenkok vlees? Op diezelfde manier werden de onderwerpen vis, maaltijden in de zorg en groenten behandeld.

De dag werd naar goed Limburgs gebruik afgesloten met een borrel in de spiegeltent van Magisch Maastricht op het Vrijthof.

 

Foto's: Harry Heuts

Lees ook