Nadenken over een nieuw Bourgondisch Limburg

Het Mooiste Ambacht

Auteur: Matthijs van Wissen
Donderdag 1 december 2016

De horeca-wereld van vandaag de dag staat bol van de nieuwe hotel- en restaurantconcepten. In de grote steden worden aan de lopende band nieuwe ideeën gelanceerd waarbij aan alles is gedacht. In met name Amsterdam en Rotterdam vind je de beste bars, restaurants en hotels van Nederland en soms zelfs van Europa. Blijft Limburg achter in het ontwikkelen van goede en originele horeca-concepten? Tijdens de uitreiking van de Nederlandse Hospitality & Style Awards afgelopen maandag in Hilversum kreeg ik de indruk van wel.

Tegenwoordig draaien de beste vondsten op het gebied van horeca om één product of één thema. Er zijn concepten waarbij alles draait om koffie, thee, tosti’s, frieten of gezond snacken. Hotels stralen tegenwoordig ‘een gevoel’ uit. Het zijn overigens allemaal concepten die zich op één specifieke doelgroep richten.

De horeca in Amsterdam vaart op de juiste wijze mee met deze trend. Snckbr Amsterdam serveert enkel gezond fastfood, het Pulitzer hotel maakt het Amsterdamse verhaal compleet voor de toerist en Zoku is een moderne hostel met alle nieuwe technische snufjes midden in Amsterdam. Ziedaar een klein deel van het rijke aanbod dat Amsterdam biedt aan originele horecaconcepten.

Dat de Randstad zich goed ontwikkelt op horecagebied bleek afgelopen maandag tijdens de uitreiking van de Hospitality & Style Awards van Entree Magazine. Deze Hospitality Awards worden in de Nederlandse horeca gezien als dé prijs wanneer het gaat over vernieuwende concepten en originaliteit.

Gedurende de uitreiking verbaasde ik me steeds meer over de ruime aanwezigheid van de Noord-Hollandse horeca, met name uit Amsterdam. Van de achtenveertig genomineerden kwamen er maar twee uit Limburg; Hotel The Dutch en nachtclub Complex Maastricht.  Er zijn ongetwijfeld mensen die zullen zeggen dat de jury niet objectief genoeg was, maar ik denk daar anders over.

De Limburgse horeca is rijk aan goede restaurants binnen de middenklasse van de horeca, maar je eet bijna overal hetzelfde.

Dan heb ik het nog niet eens gehad over de cocktailbars. De vier beste cocktailbars komen volgens Entree Magazine uit Amsterdam en Rotterdam. Ik ben bang dat ‘beverage-journalist’ Ingmar Voerman van Entree het hier bij het rechte eind heeft. Een goede cocktailbar heeft een stevig concept, dat overal klopt. Van binnenkomst tot de cocktail en van de het interieur tot de bartenders, alles moet in orde zijn. Waar zijn deze cocktailbars in steden zoals Maastricht? Met een gin-tonic, inclusief een groot blad basilicum in het glas, komen de Limburgse bars niet bij de top van Nederland.

Natuurlijk is het super van Jean-Marc en Christophe Beaumont dat ze met hun concept in hetzelfde rijtje staan als de grote hotelketens zoals Hilton en Starwood, maar in hun concept is dan ook over alles nagedacht. Alleen al bij het bezoeken van de website begrijp je het gevoel dat Hotel The Dutch wenst uit te stralen. Het eerste contact online wordt het concept in één lijn doorgetrokken naar een totaalbeleving voor de gast. Een initiatief waar we in Limburg een voorbeeld aan kunnen nemen.

Wij zijn toch de streek waar de nieuwe keuken in Nederland begon. Waar journalisten vanuit heel Nederland kwamen kijken welke nieuwe ideeën we presenteerden aan de Nederlandse horeca. En nu zijn er maar twee van de achtenveertig genomineerden in Nederland van Limburgse komaf. Wat betekent dit? Moet er een verandering in de Limburgse horeca komen?

Ik denk het wel. Altijd meehollen met trends en hypes is nergens goed voor, maar als we zo ver achter gaan liggen op de Nederlandse horeca, kan het wellicht geen kwaad om eens goed na te denken over een nieuw Bourgondisch Limburg. 

Lees ook