Op en top fietsplezier

Met de mountainbike door het Nationaal Park Hoge Kempen

Woensdag 28 december 2016

„Als het over het Belgisch-Limburgs fietsparadijs gaat, denkt iedereen meteen aan het bekende recreatieve fietsknooppuntennet met de blauwe bordjes,” vertelt gedeputeerde Jean-Paul Peuskens. „Maar veel minder bekend is dat ook de sportieve fietser die een stukje Limburg met de mountainbike wil verkennen, hier een paradijs ontdekt van ondertussen bijna 1400 kilometer uitdagende mountainbikeroutes langs verrassende Limburgse landschappen. De nieuwste parel in het Limburgs mountainbikenetwerk leidt de mountainbikers door het Nationaal Park Hoge Kempen, een uniek natuurgebied met nu ook de eerste marathonroute voor mountainbikers in Vlaanderen. Sportievelingen die er nog even kort tussenuit willen, hoeven het alvast niet verder te zoeken.”

1400 kilometer bewegwijzerde mountainbikeroutes
„Met het Mountainbikenetwerk Hoge Kempen vullen we een belangrijke leemte op in vaste routes in onze provincie,” aldus Peuskens. „Er worden hier nu al sporadisch toertochten voor mountainbikers georganiseerd. De mountainbikers zijn al lang vragende partij om hier ook vaste en attractieve routes te ontwikkelen. Terecht, dit is een belangrijke stap in de ontwikkeling van Limburg als mountainbikeparadijs.”

Dat Limburgs mountainbikeparadijs neemt steeds mooiere vormen aan. Eerder was er de ontwikkeling van het Mountainbikenetwerk Midden-Limburg (136 km bewegwijzerde routes), het daaraan gelinkte Mountainbikenetwerk Euregio (682 km), het Mountainbikenetwerk West-Limburg (100 km), het Mountainbikenetwerk Noord-Limburg (270 km) en de eerste fase van het netwerk Hoge Kempen (45 km) in de Duinengordel.

Het nieuwe netwerk is bovendien verbonden met de routes in de Duinengordel,
het Mountainbikenetwerk Midden-Limburg (via Genk) en het Mountainbikenetwerk Euregio (via Zutendaal). Om de verbinding Voeren – Eijsden langs Margraten en Sint-Geertruid niet te vergeten! Op die manier heeft de provincie Limburg in samenwerking met de partners Agentschap voor Natuur en Bos, Regionaal Landschap Kempen en Maasland en de gemeentebesturen een paradijs van in totaal 1393 kilometer recreatieve en sportieve mountainbikeroutes gerealiseerd.

Offroad Biken door bos, heide en open landschap
„Het mountainbikenetwerk in het Nationaal Park Hoge Kempen doorkruist een uniek natuurgebied van 57 km2 dat voornamelijk uit naaldbossen bestaat maar ook uit heide met landduinen en vennen. Het biedt zowel voor de beginnende als voor de gevorderde biker verschillende aaneengesloten lussen in de groenste regio van Vlaanderen. De steilrand, die door de overgang tussen de Maasvallei en het Kempisch plateau is ontstaan, zorgt ervoor dat er vaak stevige beklimmingen en afdalingen te nemen zijn met hoogteverschillen tot 45 meter. Bovendien zijn maar liefst 98 procent van de routes uitgestippeld op onverharde paden,” aldus de gedeputeerde.


Gedeputeerde Jean-Paul Peuskens

De 160 kilometer nieuw bewegwijzerde routes van het Nationaal Park Hoge Kempen doorkruisen de gemeenten Maaseik, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, Lanaken, Zutendaal, Genk en As. Om de toegankelijkheid van het mountainbikenetwerk te bevorderen zijn er goed uitgeruste vertrekplaatsen voorzien in al deze gemeenten.

Kijk voor meer informatie hier.

Lees ook