Derde editie 'L1 Samen voor de Voedselbank'

L1 weer kartrekker in Limburg van grote inzamelactie

Vrijdag 2 december 2016

Bijna 35.000 gezinnen in Nederland, ruim 1.400 in Limburg, zijn voor hun dagelijkse warme maaltijden afhankelijk van de Voedselbank. Duizenden mensen staan nog op een wachtlijst, omdat er te weinig voedsel beschikbaar is. De regionale omroepen in Nederland houden in december daarom voor het derde jaar op rij de actie ‘Samen voor de Voedselbank’. „Bij deze actie komt elke gift terecht bij de mensen die in armoe leven,” zegt Henk Hover, coördinator van de actie bij L1.

Henk Hover was meteen enthousiast toen hem twee jaar geleden gevraagd werd de inzamelingsactie voor de Voedselbank in Limburg te coördineren. „Deze actie is anders dan alle andere, omdat het niet om geld gaat. Mensen doneren eerste levensbehoeften zoals rijst, pasta, houdbare zuivel en conserven. De Voedselbanken zorgen dat alles op de goede plek komt. Er blijft nergens iets hangen. Ook niet bij L1. We jagen op tv, radio en internet de boel aan, larderen de actie met journalistieke items, organiseren een slotevenement en dat doen we allemaal binnen de bestaande budgetten.”

Streng
Voor de presentator en programamaker staat het bestaansrecht van de Voedselbanken niet ter discussie. „Neem van mij aan; mensen die een beroep doen op de Voedselbank hebben echt niks te makken. Zelf schuld? Iedereen kan pech krijgen in het leven. Ziekte, scheiding, baan kwijt, verkeerde beslissingen. Voor je het weet zit je in de problemen. Mag er dan een Voedselbank zijn om te helpen?” Henk Hover verheugt zich nu voor de derde keer op de komende weken als weer duizenden Limburgers spontaan levensmiddelen gaan inzamelen. „Je ziet ontroerende en creatieve initiatieven. Deze actie spreekt heel veel mensen aan. Juist omdat die zo eenvoudig en effectief is.”

Spek
De actie start op 5 december. Limburgers kunnen vanaf die dag lang houdbare levensmiddelen inleveren bij de tientallen inleverpunten waaronder alle Limburgse winkels van Albert Heijn, Jan Linders en het L1-gebouw in Maastricht. „Op onze website kunnen mensen nú al hun acties aanmelden. Het is de bedoeling om de Voedselbanken wat spek op de ribben te geven. Ze hebben net behoefte aan rijst, pasta, saus, pureepoeder, houdbare zuivel enzovoort om de pakketten met verse spullen aan te vullen. Mensen krijgen zo een basis aangeleverd waarmee ze met nog iets uit de winkel een gezonde maaltijd kunnen koken.” En als er dan toch gulle gevers zijn die een bijdrage in geld willen leveren? „Prima. Er zijn online voedselpakketten te koop die de Voedselbanken dan uitdelen.”

Van maandag 5 tot en met donderdag 15 december besteedt L1 tijdens de uitzendingen en de diverse internetkanalen ruim aandacht aan de verschillende initiatieven. Op donderdagavond wordt live verslag gedaan van de slotactie in de L1-studio in Maastricht. Meer info op www.l1.nl/voedselbank

Lees ook