Vastgelegd en getekend

Drie tentoonstellingen bij 25 jaar Verdrag van Maastricht

Woensdag 30 november 2016

Ter ere van het gedenken dat het 25 jaar geleden is dat in Maastricht de EUROTOP werd gehouden, waar werd besloten tot een gezamenlijke Europese munt, vastgelegd in het Verdrag van Maastricht, worden er drie tentoonstellingen tegelijk gehouden, die met dit thema te maken hebben.

Dat is allereerst Vrijmoedig, waarin actuele cartoons te zien zijn die inhaken op het thema van de zogeheten Vier Vrijheden. Deze expositie is te zien in het Centre Céramique. In het Gouvernement loopt de expositie Scherts met daarin cartoons uit de internationale pers. En in het Theater aan het Vrijthof wordt de tentoonstelling Ontgrensd gehouden, een initiatief van Chapeau Magazine in samenwerking met de brandingorganisatie Connect Limburg. Wat betekenen de open grenzen? Veel mensen, met name de jongeren, hebben het nooit anders gekend. Maar het is wel anders geweest. Om dat verschil duidelijk weer te geven, is een twintigtal Limburgse grensovergangen gefotografeerd in de huidige grenzenloze’ situatie.

Naast elke foto komt in de expositie het beeld van hoe het vroeger was, dertig jaar of nog langer geleden, toen er nog slagbomen stonden aan de grensovergangen, bemand door douaniers. Op die manier is het verschil tussen een open en een gesloten Europa goed aan te geven. „Dat past goed bij het werk van Connect Limburg,” zegt Conny Moonen, directeur van de Limburgse brandingorganisatie. „Open grenzen zijn voor Limburg een zegen.

De grenzen zijn momenteel geen belemmeringen, maar kansen. Om te werken over de grens, om handel te drijven met de buren, om andere talen en culturen te leren kennen. Om te stappen, te studeren, te recreëren, aan de andere kant van de grens. Limburgers zijn Europeanen en zijn gewend om grensoverschrijdend samen te werken. Dat maakt ons sterk. Deze expositie laat het verschil tussen vroeger en nu heel duidelijk zien.”

Info: Van 2 dec 2016 t/m 24 feb 2017:
Centre Céramique VRIJMOEDIG actuele cartoons over De Vier Vrijheden
Gouvernement a/d Maas SCHERTS cartoons uit de internationale pers
Theater a/h Vrijthof ONTGRENSD landsgrenzen toen en nu in foto’s en verhalen

Lees ook

Bestel nu de Chapeau op Ipad of telefoon!

Ipad versie bestellen

Instagram

Bekijk de laatste #chapeaumagazine feeds op onze instagram

Bekijk onze instagram