Limburg dé paardenprovincie!

Jumping Indoor Maastricht staat weer stevig op de internationale kalender

Auteur: Jan Janssen
Dinsdag 8 november 2016

Ruim zes jaar geleden zette de provincie Limburg de eerste stappen voor een Limburgs Paardensportplan. Limburg moest paardensportprovincie nummer een worden in Nederland. In weerwil van de economische crisis is dat voor een belangrijk deel gelukt. Jan Janssen van de stichting Limburg Paardensport, is van mening dat de paardenhouderij in Limburg een sterk groeiende pijler is van de provinciale economie. Grofweg gezegd levert Noord-Limburg de paardenfokkers, sportstallen en – transporteurs. Met het Equestrian Centre De Peelbergen heeft de regio bovendien een uithangbord van formaat. In Midden-Limburg wordt in Weert hard gewerkt aan het realiseren van een internationaal opleidingscentrum en Zuid-Limburg is het terrein voor eventing en snel groeiende maneges.

Er wordt actief ingezet op versterking van de economie, breedtesport en talentontwikkeling. Afgelopen jaar hebben ruim 3.000 kinderen kennis gemaakt met de paardensport. Koploperomgevingen Horst aan de Maas, Weert, Nuth en Reuver zijn volop in ontwikkeling. Er worden door steeds meer gemeenten in Limburg acties opgepakt om ondernemers en sporters beter te faciliteren.

 

Veel stallen worden gerenoveerd of nieuw gebouwd en er komen steeds verbeterde faciliteiten, evenementen en sportaanbod bij. Het is geweldig dat Jumping Indoor Maastricht weer stevig op de internationale kalender staat. Ook menig ondernemer in Limburg pro­ teert van een opgaande trend en de Masterclass biedt hen een uniek kennis- en netwerkplatform. Dit maakt dat al met al naar schatting de detailhandel in alles wat voor dergelijke activiteiten nodig is 25 procent meer omzet draait. ,,Er is sprake van een geweldige dynamiek, een investering van naar schatting 50 miljoen in 2015. De sector lijkt daarmee de sterkst groeiende van Limburg met een groeipercentage van tussen de 5 en 10 procent als het niet meer is, op een omzet van circa 200 miljoen.’’

Lees ook