Ingetogen schoonheid met de glamour van Spa-Francorchamps

Racecircuit zorgt voor veel bedrijvigheid

Auteur: Jo Cortenraedt
Vrijdag 25 november 2016

De stadjes Stavelot en Malmedy passen helemaal bij de Ardennen. Rustig, ingetogen, natuurlijk. Maar, vanwege het racecircuit Spa-Francorchamps is de streek toch wereldberoemd. Dat kan worden opgenomen in een heerlijk weekendje of midweeks uitje. Vooral nu in het wildseizoen ook culinair een avontuur.

Voor de raceliefhebbers is het sowieso het walhalla, Spa-Francorchamps. Het circuit valt te bezoeken en er zijn zelfs mogelijkheden om er zelf een paar rondjes rond te scheuren. Het autocircuit brengt niet alleen letterlijk leven in de brouwerij, maar ook figuurlijk. De hotels in de hele regio varen er wel bij, want ook buiten het laatste weekeinde van augustus, als de Belgian Grand Prix voor Formule I wordt verreden, is er van alles te doen met wedstrijden in allerlei soorten. Van april tot en met oktober is de agenda van Spa-Francorchamps goed gevuld.

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is het stadje Stavelot eigenlijk het dichtst bij het circuit gelegen. Dat merken bijvoorbeeld Ruud en Marion Roxs, een Brabants-Limburgs stel dat al vele jaren het Romantik Hotel Val d’Amblève runt en de Heer geprezen heeft toen de Waalse politiek jaren geleden besloot om de milieuregels bij het circuit niet dermate op te schroeven dat een Grand Prix niet meer haalbaar zou zijn.

„Rondom de Grand Prix is het hier natuurlijk een gekkenhuis, maar ook in vele andere weekends of doordeweekse dagen zien we veel gasten uit bijvoorbeeld de Benelux, Engeland en Duitsland, die speciaal voor het circuit komen. Een fijn publiek met smaak,” zo vertelt Ruud Roxs, die de afgelopen jaren samen met zijn vrouw het bedrijf flink heeft uitgebouwd. „We hebben geïnvesteerd in kwaliteit om zo het hogere segment in de markt te bedienen. Daar was hier weinig voor te vinden. Met gastronomie, comfort en wellness voldoen we ruim aan de normen van een veeleisend publiek. Met door de week ook nog vaak meerdaagse zakelijke bijeenkomsten plus particuliere gasten die komen voor hun ontspanning, hebben we een heel breed publiek. Daardoor hebben we niet het gevoel dat we ergens in een afgelegen gebied zitten.”

De gastronomie van Val ‘d Amblève mag er zijn, met een tamelijk klassieke kaart met pure gerechten op basis van producten uit de streek. En in de Ardennen betekent wild ook echt wild, uit het gebied zelf, en niet uit verre landen. De wijnkaart is erop aangepast met mooie volle Bourgognes en Bordeauxwijnen. De liefhebbers van racewagens kunnen niet alleen op het circuit terecht, maar ook in de abdij van Stavelot, die is gerestaureerd en uitgebreid tot een veelzijdig museum, met thema’s die in wezen weinig met elkaar gemeen hebben maar er wel een goed onderkomen hebben gevonden.

Zoals dus het circuitmuseum, waarin tal van racewagens te bewonderen zijn, van heel vroeger tot recent. Gelardeerd met veel historisch fotomateriaal. Een ander deel van het museum behandelt de geschiedenis van de streek en er zijn ook hedendaagse wisselexposities. Ook Mamedy, dat maar even verderop ligt, heeft geïnvesteerd in cultuur, meer bepaald in het Malmundarium, een groot oud klooster dat is omgetoverd tot een interessant museum. Zo is er een atelier om te tonen hoe papier wordt gemaakt. Datzelfde is ook met leer gedaan. Er is een gedeelte waarin het typische carnaval van Malmedy wordt belicht.

De historie van het klooster zelf komt aan bod, maar er zijn ook pronkstukken te zien uit de schatkamer van de voormalige kathedraal. Malmedy is wat groter dan Stavelot met nog veel oude, mooie huizen. Wandelaars vinden in heel het gebied prachtige routes door het groen, die zelden vlak zijn. Maar dat is het circuit van Spa-Francorchamps ook niet. Daarom is het zo mooi.

Foto's: Xavier Claes en Malmedy

Lees ook