Butler Academy feestelijk doch stijlvol geopend

Werkvakantie in voormalig klooster kostbare aangelegenheid

Auteur: Maarten van Laarhoven
Woensdag 16 november 2016


De afstanden tussen de borden, het bestek en de overige tafelbenodigdheden worden op de millimeter nauwkeurig gemeten en ook de rest van de attributen wordt met de grootst mogelijke precisie op het hagelwitte tafelkleed gezet. In de lange gangen en de grote kamers leren de hoofden-der-huishouding in wording hoe zij zich moeten voortbewegen, zodat ze het na een paar weken 'in de benen' hebben en in alle opzichten berekend te zijn op de zware taak die hen te wachten staat. Alles wordt zo zorgvuldig mogelijk nagebootst, behalve dan de Nachtwacht van Rembrandt die aan een van de talrijke muren hangt. Die is zo echt als hij maar zijn kan, zij het dat hij door iemand anders dan de grote meester is geschilderd.

In aanwezigheid van onder anderen violist Guido Dieteren en zijn partner Wendy Kokkelkoren werd in Simpelveld afgelopen zaterdag het nieuwe onderkomen van The International Butler Academy geopend. Feestelijk, docht stijlvol, zoals je van een dergelijke opleiding mag verwachten. De school, waar jaarlijks tientallen aankomende butlers worden klaargestoomd voor een levenslange vakantie in de nabijheid van de rijken der aarde, is gevestigd in Huize Damiaan, een voormalig klooster dat ooit zwaar vervallen was en op de nominatie stond om te worden gesloopt. Nu betalen studenten er 13.000 euro voor een all inclusive verblijf van acht weken, waarbij ze - zoals het een goede butler betaamt - zestien uur per dag in touw zijn. Maar dan hebben ze ook wat: een beetje butler verdient al snel evenveel als een minister.

Foto's: Frits Widdershoven

Lees ook