Boek en expositie over Limburgs design

Genk al sinds de jaren ’60 toonaangevend op ontwerpgebied

Auteur: Jempi Welkenhuyzen
Dinsdag 15 november 2016

Martin Margiela, Raf Simons, Marina Yee, Studio Job, Michaël Verheyden, Bram Boo, Piet Stockmans, Casimir... Een voor een Limburgse designers die intussen wereldfaam genieten. Met de tentoonstelling 'Form' en het boek 'We are Wanderful' presenteren Cultuurplatform Design en C Mine Designcentrum Genk een bijzondere staalkaart van Limburgs designkunst van de afgelopen 25 jaar.

'We are Wanderful' is een ambitieus naslagwerk dat is uitgegeven bij Lannoo. In 400 bladzijden, verdeeld over tien hoofdstukken, toont het werk hoe verrijkend en verreikend het netwerk van designers is”, aldus gedeputeerde Igor Philtjens over het boek.

De provincie Belgisch-Limburg geeft kunstenaars kansen, aldus Philtjens. Daarbij wordt nadrukkelijk een koppeling gemaakt tussen design, creativiteit aan ondernemerschap, want design creëert ook tal van banen.

Design wordt op C-Mine in Genk duidelijk in de schijnwerpers geplaatst. Een logische locatie want Genk vormt de bakermat voor visuele vormgeving. Al sinds eind jaren ‘60 opende er het Stedelijk Hoger Instituut voor Visuele communicatie en Vormgeving, dat via omwegen als MAD faculty uitmondde in de LUCA School of Arts, onderdeel van de Universiteit Leuven.

,,Hou deze plek maar in de gaten”, zegt burgemeester Wim Dries van Genk. ,,Van februari tot maart 2017 vindt hier de unieke tentoonstelling 'The World of Charles and Ray Eames' plaats. Een must voor heel Vlaanderen en de Euregio."

Maar voor het zover is, kan iedereen op 'Form' - C.Mine genieten van topdesigners. Geopend van maandag tot en met zaterdag tussen 10 en 17 uur. Toegang gratis.

Foto's: Jempi Welkenhuyzen en Kristof Vrancken

Lees ook