Winefair Lanaken: meer dan wijn alleen

Openingsavond trekt ruim 500 bezoekers

Auteur: Maarten van Laarhoven
Zaterdag 29 oktober 2016


Loepzuivere wijnen uit relatief onbekende wijnlanden als Tsjechië, Slovenië, Moldavië en Bulgarije. Maar ook pareltjes uit Griekenland, het uitgestrekte land waar al meer dan 6000 jaar wijn gemaakt wordt, maar waarvan we de voortbrengselen op wijngebied in onze lage landen nog altijd niet of nauwelijks kennen. Voor een habbekrats te koop, zeker in verhouding met vaak vergelijkbare grote en bekende appellaties uit bijvoorbeeld Italië.       

Op de Winefair in Lanaken, die gisteravond officieel geopend werd door burgemeester Marino Keulen en al meteen zo’n 500 bezoekers trok, is voor wijnliefhebbers die openstaan voor verrassingen veel te beleven. Een groot aantal (veelal kleinere) importeurs staan klaar om hun verhaal te vertellen, of liever gezegd het verhaal van de wijnen waarmee ze het grote publiek kennis willen laten maken. Want het merendeel van de wijnen die ter plekke kunnen worden besteld zijn in de meeste winkels niet te vinden. Een groot deel van het aanbod vindt linea recta zijn weg naar de betere restaurants, waar men steeds meer begint in te zien dat het voeren van een wijnkaart met afwijkende referenties aan tafel voor een hoop plezier kan zorgen.

Maar de Winefair is - anders dan de naam aangeeft - veel meer dan wijn alleen. De ‘grootste en innovatiefste wijnbeurs van Belgisch-Limburg’ biedt ook in ruime mate plaats aan andere zaken die het leven mooi kunnen maken. Zo is er aandacht voor in België vervaardigde gin's, staat de bekende Hasseltse wine and food-bar L’Aperi Vino (tevens hoofdsponsor van het evenement) paraat met een uitgelezen keur aan top-charcuterie uit alle windstreken van Italië en probeert de Maastrichtse bonbonkunstenaar Geert-Jan Heesterbeek (La Fève Chocolade en Desserts) het publiek te verleiden met exclusieve pralines. Met succes overigens, maar dat was te verwachten. Speciaal voor de gelegenheid heeft Heesterbeek een ‘vijfgangendiner’ in vijf bonbons verwerkt. Aardig om op deze Winefair te combineren met vijf proefslokken van de wijnen die in ruime mate voorhanden zijn.

Foto's Luc Hommes

De Winefair is dit weekend op beide dagen geopend van 14 tot 20 uur. Plaats van handeling: Engelse Hof 10 in Lanaken. Kaarten kosten 8 euro, proefglas inbegrepen. Wie zijn overtollige kurken meebrengt naar de fair, krijgt 50 procent korting op de entreeprijs.

Kijk voor meer praktische informatie en een overzicht van de deelnemers op www.winefair.be

 

Lees ook