POKE-FIT

Het ontstaan van een sportief fenomeen

Auteur: Leo Hofstra
Zondag 30 oktober 2016

Naast het EK Voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen in Rio, zag de zomer van 2016 nog een sportief fenomeen ontstaan. Het bijzondere daarvan was dat dit niet door grote sportorganisaties zoals het IOC of de FIFA werd georganiseerd, maar door een ontwikkelaar van game apps, John Hanke. Zijn grote droom was om een game app te maken die mensen achter hun computer vandaan zou halen om ze in beweging te krijgen en samen te brengen. John Hanke was ooit de grote man achter Google Earth. Mijn eerste confrontatie met Pokemon Go was in onze wachtkamer van het Cardiologie Centrum in Utrecht. Tot mijn verbazing zat er een Pokemon te wachten op een stoel. Deze werd vakkundig gevangen door een gamende familie. Gelukkig ging het niet om een zeldzame Pokemon, anders zou ons centrum overspoeld zijn door binnenstormende gamers.

Inmiddels zijn er meer dan een miljoen actieve gebruikers in alleen al Nederland en is Pokemon Go de meest succesvolle app ooit. Gamers die anders nooit buiten kwamen en hun leven zittend sleten achter een beeldscherm, lopen nu POKE-FIT opeens buiten en bewegen volop. Ik zag een interview met een uitgeputte gamer die vertelde al vier kilo te zijn afgevallen door Pokemon Go. Geweldig! Ook de beelden van de honderden rennende Pokemongamers in Kijkduin, op jacht naar een zeldzame Pokemon, maakten mij zeer gelukkig. Een ongezonde lifestyle is namelijk voor 90% verantwoordelijk voor alle hartinfarcten, waarbij te weinig bewegen en overgewicht een belangrijk deel uitmaken. De bevolking massaal in beweging krijgen door een game app is daarom een briljante vondst.

Ook in sociale zin geeft Pokemon Go een positieve impuls aan de samenleving. Pokemonspelers kunnen namelijk samenwerken in teams, om zo sneller een beter level te halen. Dit leert ons dus dat samenwerken en teamspirit goed voor ons zijn.

Een nieuw fenomeen binnen Pokemon Go is het laten uitbroeden van Pokemoneieren. Om dit te kunnen doen dient de speler respectievelijk twee, vijf of tien kilometer te lopen. En je raadt het natuurlijk al: hoe verder je loopt, hoe meer kans op een zeldzame Pokemon. Absoluut geniaal! Wat ik nog graag zou zien is dat zeldzame Pokemons op de groenteafdeling van supermarkten worden verstopt. Daar zal het dan beslist een stuk drukker worden. Ook zou ik de Pokemons op tijd naar bed sturen en op zijn minst een uur of acht onder de wol laten liggen. Dan bewegen gamers niet alleen goed, maar gaan ook gezonder eten en lekker op tijd naar bed. En als John Hanke het echt goed meent met onze wereld, dan worden er geen Pokemons verstopt bij fastfoodketens zoals McDonald's en Burger King. Een volgende stap is wellicht een virtual reality burger, waarbij je wel de sensatie en geur van de burger beleeft, maar die troep niet binnenkrijgt. 

Of ik al Pokemons heb gevangen? Nee, dat zeker niet. Maar ik ben wel veel meer gaan bewegen. Ongeveer tegelijkertijd met de lancering van Pokemon Go ben ik gestart met het staande spreekuur. In plaats van zitten in de spreekkamer met een beeldscherm er schuin tussen, sta ik nu gezellig samen met mijn patiënten naar het scherm te kijken. Niet om samen Pokemons te vangen natuurlijk, maar om de uitslagen kraakhelder en transparant uit te leggen. Hierdoor is er veel minder barrière tussen patiënt en arts en blijven beide partijen fit. In plaats van acht uur zitten van de tien uur kliniek per dag, zit ik er nu nog maar één. De administratie doe ik al fietsend op een zogenaamde Desk Bike, een mooie Nederlandse uitvinding. Ik speel dus geen Pokemon Go, maar beweeg wel lekker mee!

Dr. Leonard Hofstra, Cardiologie Centra Nederland en VU Medisch Centrum, auteur van Snel SLIM. (www.slimlifestyle.nl en www.cardiologiecentra.nl)

Lees ook