Mysterieus Bilzen belicht de historie van Alden Biesen

Multimediaal ‘beleefparcours’ met een hoofdrol voor Jan Decleir

Auteur: Jempi Welkenhuyzen
Maandag 10 oktober 2016

'Bilzen Mysteries' is de naam van een nieuw, multimediaal ‘beleefparcours’ rond Landcommanderij Alden Biesen in Rijkhoven bij Bilzen. In de nieuwe attractie wordt de bezoeker mee teruggenomen in de 800-jarige geschiedenis van het kasteel. Met behulp van een iPad en een koptelefoon komen door middel van speciale klank- en lichteffecten tien historische taferelen tot leven.

Niemand minder dan de Belgische topacteur Jan Decleir vertolkt de rol van de Heer van Biesen, jonkheer Armand Roelants du Vivier. Als laatste privé-eigenaar van Alden Biesen neemt hij de bezoeker virtueel mee op een 70 minuten durende reis door de tijd en meer in het bijzonder door de rijke geschiedenis van de Landcommanderij en de Duitse Orde. 

De Ridderbroeders die op kruistocht gaan, dansende nimfen in de tempel van Minerva, de verwoestende vlammen waaraan het kasteel bijna ten onder ging. ,,Een verhaal vol authenticiteit, geloofwaardig, maar toch met de nodige toetsen van fantasie waardoor de zintuigen van de bezoekers zeker in vervoering komen”, aldus de initiatiefnemers.

De videowandeling, die in voer talen gevolgd kan worden, heeft zo’n 1,7 miljoen euro gekost, geld dat bij elkaar gebracht is door verschillende partijen, waaronder Toerisme Vlaanderen en de Belgische Provincie Limburg. Volwassenen die het parcours willen afleggen betalen 15 euro per persoon, mits vooraf online gereserveerd. Voor jongeren geldt een aangepast tarief, terwijl voor kinderen jonger dan 6 jaar de toegang gratis is. 

Het gemeentebestuur van Bilzen maakt zich nu al op voor 'Deel 2' in de Alden Biesen Saga: een nieuwe dagattractie waarbij een educatieve zoektocht voor kinderen wordt gecombineerd met een zogeheten 'infowalk' voor volwassenen. Deze rentmeesterswoning op het terrein wordt momenteel verbouwd tot een viersterrenhotel, een operatie die goed is voor een investering van nog eens 6,7 miljoen euro.

Het streven is om, in combinatie met het congrestoerisme op Alden Biesen zelf, 100 kamers aan te bieden. Hierdoor krijgt niet alleen de nu al rijk gevulde evenementenkalender van het cultuurhistorisch centrum een boost, maar ook de hele regio.

Kijk voor alle praktische informatie en reserveringen op www.bilzenmysteries.be 

Foto's: Jempi Welkenhuyzen/Alice Events en Actlightingdesign

 

Lees ook