Philharmonie zuidnederland op de bres voor elegantie

Blije gezichten tijdens tweede editie Leading the South

Auteur: Maarten van Laarhoven
Maandag 17 oktober 2016


Muziek en elegantie kunnen niet zonder elkaar. Dat werd zaterdagavond op muzikale wijze duidelijk tijdens Leading the South 2016, het vorig jaar in gang gezette initiatief van philharmonie zuidnederland om de economische en culturele positie van Limburg, Brabant en Zeeland te verstevigen.

Het bedrijfsleven en culturele instellingen met elkaar in contact te brengen en te laten zien hoe dicht leiderschap in culturele én economische zin elkaar raken is  het streven van het Brabants-Limburgse fusieorkest, dat drie jaar geleden werd opgericht en in de wereld van de klassieke muziek inmiddels hoge ogen gooit.

Prominent aanwezig tijdens het zogeheten Philharmonisch Festijn waren Theo Bovens en Wim van de Donk, respectievelijk commissaris van de koning in Limburg en Noord-Brabant en hun beider echtgenotes. Beiden benadrukten tegenover de naar schatting honderd aanwezigen het belang van de philharmonie zuidnederland voor de twee provincies.

Om eens te meer duidelijk te maken dat het een hoogst serieuze aangelegenheid betreft, inaugureerden zij de twee nieuwe ambassadeurs voor het orkest: Jo van Ham, vicevoorzitter van het College van Bestuur van de Technische Universiteit Eindhoven en Peter Verkoulen, eerder dit jaar aangesteld als CEO van de Brighlands  Smart Services Campus in Heerlen. Op hun schouders rust de nobele taak om overal waar zij ter wereld moeten opdraven voor ‘zaken’ ook de bijzondere kwaliteiten van de philharmonie zuidnederland te benadrukken.

Ook voor deze tweede editie was weer gekozen voor een verrassende locatie: Adams Muziekcentrale, een enorm bedrijf dat - zeker op een zaterdagavond - ogenschijnlijk verborgen ligt op een verlaten bedrijventerrein in Ittervoort, maar op werkdagen een broeinest is van activiteiten als het gaat om de vervaardiging en verkoop van instrumenten voor fanfares, harmonieën en symfonieorkesten. Talloze orkesten zijn er vaste klant en beroemde musici uit de hele wereld weten de weg naar Ittervoort te vinden als ze op zoek zijn naar een geheel op maat gemaakt instrument dat aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet.   

Zo’n vierhonderd jaar geleden werd de basis gelegd voor wat wij heden ten dage kennen als klassieke muziek. Maar het genre is nog lang niet uitontwikkeld, zo bleek rond de klok van zeven tijdens een speciaal concert (Music & Elegance) onder leiding van de pas 24-jarige Britse dirigent Jonathon Heyward. Samen met de eveneens jonge pianiste Daria van den Bercken en componist David Dramm wist hij een aantal bekende klassiek werken (onder anderen Mozart, Poulenc en Rameau) te verwerken tot een eigentijds muzikaal menu met een hedendaagse elegante saus.

En toen moest het feestelijke diner verzorgd door Maison van den Boer nog beginnen.

Lees ook

Heeft u nog vragen?

Heeft u eerst nog vragen of heeft u hulp nodig bij het invullen van dit formulier?

Bel ons gerust even op: +31 (0)251 - 25 79 24

Instagram

Bekijk de laatste #chapeaumagazine feeds op onze instagram

Bekijk onze instagram