De pracht en praal van het Ritz

Het Mooiste Ambacht

Auteur: Matthijs Van Wissen
Donderdag 13 oktober 2016

Binnenkijken in de mooiste keukens en restaurants, het ontdekken van de beste culinaire methodes en het mooiste ambacht vanuit de praktijk beleven: vanaf vandaag zal de uit Noorbeek-afkomstige Matthijs van Wissen, bíjna afgestudeerd aan de hoge hotelschool in Antwerpen, onze ogen openen voor de verscheidene facetten van horeca, in een poging ons culinaire hart sneller te laten kloppen.  

Een hotel dat aan alle behoeften van een prins voldoet. Dat was de wens van de Zwitser César Ritz bij de opening van het Ritz in Parijs in 1898. Nu meer dan een eeuw later is het hotel op de Place Vendôme beter dan het ooit geweest is.

Vier jaar geleden besloot de Egyptische zakenman Mohamed Al-Fayed, die het Ritz Parijs in 1976 overkocht van de Ritz familie, dat het tijd was voor een grondige renovatie. Vier jaar lang sloot het meest beroemde hotel van Ritz-Carlton zijn deuren.

De verbouwing bracht de technologie van de 21e eeuw naar het Victoriaans ogende hotel. Veel plafonds werden verhoogd, de entree met de rode loper werd verbreed, balzalen met enorme kroonluchters werden vernieuwd en een tunnel werd aangelegd onder het Place Vendôme waardoor de gasten onopgemerkt het hotel kunnen bezoeken.

In maart van dit jaar zou het hotel eindelijk zijn deuren weer openen. De high-society van Parijs, sjeiks, wereldsterren en staatshoofden keken uit naar de opening van het vernieuwde Ritz. Echter werd deze opening vertraagd door een uitslaande brand op 19 januari 2016, waardoor meer dan vijftig kamers opnieuw gerestaureerd moesten worden.

Het Ritz in Parijs opende afgelopen juni, met een vertraging van drie maanden, zijn deuren met maar 90 van de 140 kamers in gebruik. Vorige week met de Paris Fashion Week was het hotel voor de eerste keer sinds de opening volledig bezet. Het Ritz is helemaal terug van weggeweest; een mijlpaal in de Franse hotelwereld! 

Ook het Ritz-Carlton in Londen kwam vorige week positief in het nieuws toen het restaurant zijn eerste Michelinster ontving. De keuken die geleid wordt door Chef-kok John Williams, serveert de gasten een klassieke Britse keuken in een Victoriaanse setting. 

Werken in een Ritz-Carlton gaat niet van vandaag op morgen. De sollicitatieprocedure is zwaar en als je eenmaal een baan krijgt binnen het hotel is dat meestal onderaan de ladder. Stagiaires beginnen als assistent head-stewarding, wat staat voor assistent afwas.

Andere verhalen uit het backoffice van het Ritz-Carlton vertellen over beginnende werknemers die de eerste weken met olie de bladeren en appels van de fruitmanden moeten opblinken. Eén ding is zeker; wanneer je hogerop klimt bij het Ritz verricht je een ambacht waarbij je de hoogste gastvrijheid geeft die onze sector kent.

Als ik in Parijs kom blijf ik soms een uur lang staan kijken naar het indrukwekkende Ritz. Het hotel straalt een gevoel van magie uit. Kijkend naar de witte luifels en beginnende rode loper, vraag ik me constant af wat er binnen gebeurt. De eerste keer het Ritz binnenlopen is alsof je een paleis binnen wandelt. César Ritz zijn wens is uitgekomen; je voelt je als een prins in een droomwereld. Een wereld die prompt eindigt wanneer je via de deuren weer naar buiten loopt, terug de realiteit in!

Een kamer in Ritz-Carlton kost tussen de € 1.200,- en € 25.000,-. Mocht je nu niet zo rijk zijn als Coco Chanel (ze woonde 34 jaar in het Ritz Parijs), ga dan thee drinken in de salon van het Ritz (ze hebben geweldige patisserie!) Vergeet tijdens het thee drinken niet rond te kijken naar het zeldzame beroep van het Ritz personeel, misschien wel het mooiste ambacht in de hotelwereld.

Lees ook