Hasselt zet in op zakenreiziger

Mogelijkheden gebundeld in een viertalige brochure

Auteur: Jempi Welkenhuyzen
Woensdag 5 oktober 2016

Toerisme wordt vaak geassocieerd met vrijetijd en vakantie. Maar het aandeel reizigers dat voor zaken naar Vlaanderen komt is niet te onderschatten. Meetings, Incentives, Conferencing en Exhibitions, kortweg MICE, blijken jaarlijks goed voor zo'n 3 miljoen overnachtingen in Vlaanderen en Brussel. Een aanzienlijk deel ervan verblijft daarbij in Belgisch-Limburg. 

Dat zakentoerisme werd nog niet eerder specifiek op de kaart gezet in Hasselt. Na de lancering van de campagne 'Hasselt in 48 uur - Tijd om te genieten' pakt de stedelijke toeristische dienst nu uit met het gloednieuwe groepsaanbod voor 2017. Hiervoor werd een uitgebreid programma samengesteld met speciale aandacht voor dag- of avondvullende activiteiten. Alle initiatieven zijn gebundeld in een viertalige brochure, waarbij men mikt op de potentiële (zaken)toerist die op een afstand van 100 tot 300 kilometer van de stad woont.

Binnen het groepsaanbod is er bijzondere aandacht voor het bedrijfstoerisme, een markt met heel wat potentieel. Het wordt immers meer en meer een trend om op speciale locaties te vergaderen en dit te combineren met bv een teambuildingsactiviteit. Daarbij wordt o.m. gedacht aan plekken als de Japanse tuin, de Oude Gevangenis, Herkenrode en zeker de Hi-Tech Corda Campus. Sinds kort is er een voltijdse coördinator aangesteld voor de uitbouw van dit zakentoerisme.

Een voorbeeld van een activiteit die zeker in trek zal zijn is 'Corda Experience', een belevingsvolle wandeling door de Corda Campus, de Hi-Tech campus op de voormalige Philuips-site. Hiervoor is de stad in zee gegaan met Corda Campus en Bestlocal. Tijdens de rondleiding krijgen de bezoekers info over verleden, heden en toekomst van de site. Het is een open campus waar iedereen welkom is om te vergaderen, te netwerken of te genieten van een hapje en een drankje.

Er zijn gidsen speciaal opgeleid om de lokale beleving op de Campus te delen tijdens een rondgang die anderhalf uur duurt. je krijgt er de muurschildering van kunstenares Paule Nolens te zien, naast een belangrijk keramisch werk, het bekende Chickenproject van Koen Vanmechelen, de 3-D macquette, het zgn. 'Watertorenproject' en op vraag zullen ook bedrijven hun deuren openen waardoor men naast het verleden ook de technologische hotspot van vandaag en morgen kan ontdekken. Verder kan men er een meerdaags congres plannen in combinatie met bijvoorbeeld een avondwandeling, een aperitief, workshop bij een juwelier, en een jeneverproeverij.

Foto's:  Jempi Welkenhuyzen en Shutterstock

Lees ook