Hadewych Minis opent Lumière Cinema

Nieuw Maastrichts filmtheater kostte ruim 11 miljoen euro

Auteur: Maarten van Laarhoven
Vrijdag 7 oktober 2016

Hadewych Minis opent op zaterdagavond 15 oktober het nieuwe filmtheater Lumière Cinema in Maastricht. De uit Maastricht afkomstige actrice en zangeres speelt een rol in de openingsfilm Toni Erdmann van Maren Ade. Het nieuwe Lumière aan het Bassin bestaat uit zes multifunctionele zalen met in totaal 500 stoelen, waaronder een grote premièrezaal met 160 stoelen, een filmlab voor regionale makers en een groots opgezet café/restaurant. Lumière Cinema wordt daarmee een van de grootste filmtheaters van Nederland.

De opening markeert tevens de viering van het 40-jarig bestaan van Lumière en vormt het startschot van een bruisend publieksfestival dat duurt tot en met 31 oktober. Het programma omvat onder meer klassiekers uit de jaren zeventig, avant-premières en speciale filmconcerten.

Artistiek directeur David Deprez laat weten trots te zijn op het programma dat zijn gloednieuwe theater het publiek aanbiedt. ,,We huizen in een van de mooiste filmtheaters in het land met een restaurant-café dat in alle opzichten bijzonder is. Maar in de eerste plaats zijn en blijven we een filmtheater waar aandacht voor film voorop staat.”

Het nieuwe, van alle gemakken voorziene theater is gevestigd in de oude energiecentrale Sphinx. Opdrachtgever gemeente Maastricht heeft 11,35 miljoen euro geïnvesteerd in de herbestemming van het gebouw, dat een Rijksmonument is. In de centrale hal, waar vroeger de stoom en stroom werden opgewekt voor de fabriek, is een monumentaal café-restaurant gevestigd met 150 zitplekken. De zaak kijkt uit over ’t Bassin, de antieke binnenhaven van Maastricht. De inrichting door Dorine de Vos, voormalig eigenaar en art director van Hotel New York in Rotterdam en Villa Augustus in Dordrecht, en Rosie Stapel maakt Lumière Cinema Café Restaurant tot een ontmoetingsplek met grootstedelijke uitstraling.

Door de verhuizing naar Bassin 88 kan Lumière, als een van de grootste filmtheaters in Nederland en het enige premièretheater in Limburg, haar landelijke en regionale positie behouden en zelfs verstevigen, denkt directeur Deprez. In de toekomst is het allerbeste filmaanbod gegarandeerd. De aanvulling met een horecavoorziening die zeven dagen per week geopend is, wordt steeds belangrijker voor de exploitatie van een filmtheater, zo is de inschatting. ,,Naar de film gaan is meer en meer een avondje uit. Een combinatie van film en eten is de manier om ook in de toekomst aantrekkelijk te blijven.”

Foto's: Philip Driessen, Dorine de Vos en Rosie Stapel

Lees ook