Op bezoek bij rijke dame in New York

De wekelijkse zaterdagblog van Jo Cortenraedt

Zaterdag 22 oktober 2016

In de cafés en restaurants in New York is het gebruikelijk dat de televisie de hele tijd aanstaat. Zonder geluid. Meestal zie je sportwedstrijden, ook voetbal. En van de week kon je het debat tussen Clinton en Trump zien. Een hoop gedoe op z’n Amerikaans.

Maar New York is niet alleen Amerika, het is de ‘capital of the world’. En dat geeft een prettig gevoel. Er zijn veel restaurants bijvoorbeeld met een Franse keuken en het aantal sfeervolle bars en clubs lijkt oneindig. Een stad die nooit slaapt, dat merk ik dezer dagen weer. Korte nachten, lange dagen. Maar je voelt het niet, want je beweegt als vanzelf op de hoge hartslag van de stad.

De komst van de TEFAF-kunstbeurs is in de kunstwereld van New York een grote gebeurtenis. ‘The Maastricht Fair is in town’. Dat is niet alleen te merken op de beurs zelf in het prachtige oude beursgebouw The Armory, waar TEFAF in volle glorie straat, ook al is de beurs een stuk kleiner dan in Maastricht.

Veel galeries in New York hebben ter ere van TEFAF deze week speciale evenementen en open dagen gepland. De New York Times schreef lyrisch over de uitzonderlijke kwaliteit van TEFAF. En kunstliefhebbers komen uit heel Noord- en Zuid-Amerika, speciaal voor deze beurs.

De algemene conclusie in New York is dat de stad nog nooit een kunstbeurs van zo’n hoge kwaliteit heeft gehad. Als Limburger kijk je daar van op, dat deze wereldstad moest wachten op een initiatief vanuit Maastricht.

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake glom van oor tot oor en ook de rest van haar delegatie, met onder meer gedeputeerde Eric Geurts, Stijn Huijts (Bonnefanten), Lex ter Braak (Jan van Eyck), Rob van der Wiel (MECC) en Guido Derks (Provincie) konden met eigen ogen zien hoe Maastricht dankzij TEFAF kan meeliften op het succes in New York.

Hoogst ongebruikelijk was ons bezoek aan mevrouw Hester Daimond in haar privé-appartement met fabelachtig uitzicht op het Central Park en heel Manhattan. Deze dame van ruim in de tachtig heeft bijna haar hele leven kunst verzameld en onder meer veel gekocht op TEFAF Maastricht.

Haar hele woning staat en hangt vol met kunst van TEFAF-kwaliteit. Een collectie die ver boven de honderd miljoen dollar waard moet zijn. In Europa zou zo iemand de deur dicht houden maar in New York vinden vermogende kunstliefhebbers het plezierig om het genot van de kunstbeleving te delen met bezoekers, mits van tevoren zorgvuldig gescreend.

De dag erna spraken we haar weer op de preview van TEFAF New York. Voorzichtig lopend achter de rollator, maar nog altijd op zoek naar kunstwerken die haar enorme collectie verder zouden kunnen versterken.

Ze had het een eer gevonden dat een delegatie uit Maastricht haar wilde bezoeken. Want Maastricht wordt in New York geafficheerd met de beste kunst die nog te koop is. Het lijkt de wereld op z’n kop, dat New Yorkers opkijken naar Maastricht. Een betere ‘branding’ kun je je als stad niet wensen.

 

Jo Cortenraedt

Lees ook