De Olympische Spelen naar Limburg

De wekelijkse zaterdagblog van Jo Cortenraedt

Zaterdag 1 oktober 2016

Deze week was ik in La Butte aux Bois bij een bijzondere voordracht van Jan Hommen voor klanten van de Rabobank Maastricht en omstreken. Hommen staat hoog aangeschreven in Nederland en daarbuiten, nadat hij als CEO eerst Philips oplapte en daarna ING van de ondergang redde. Nu is hij met hetzelfde kunstje bezig bij KPMG.

In zijn spreekbeurt kwam zowat de hele wereld voorbij. De oorlogen in het Midden-Oosten, de trammelant in Turkije, de politieke en economische onrust in Europa, de komende verkiezingen in Amerika en nog veel meer.

Over het kabinet-Rutte was hij maar matig tevreden. Wel goed bezuinigd maar op het verkeerde moment. Dat had anti-cyclisch moeten gebeuren.

Vanuit de zaal kwam de suggestie om in een volgend kabinet in te stappen als puinruimer, maar dat wil Hommen toch liever aan de jongere generatie overlaten.

Na afloop, bij een glas rode wijn, sprak ik met Hommen door over een ideetje dat hij tussendoor even lanceerde: organiseer in Nederland de Olympische Spelen in 2028.

Een onderwerp waar de politiek zich niet aan durft te branden, Hommen wel. Hij had er goede argumenten voor. „De Olympische Spelen hebben in het verleden vaak veel te veel geld gekost, maar dat is helemaal niet nodig. Het wordt tijd voor versobering. Minder pracht en praal bij de opening en de afsluiting. Terug naar de kernwaarden. En vooral, het organiseren van de Spelen combineren met infrastructurele plannen die je als land toch al moet maken. Zoals het aanleggen van wegen, bruggen, treinverbindingen en dergelijke. Het bouwen van appartementen voor de sociale woningmarkt. Dan zet je eerst de sportmensen in die woningen, daarna de woningzoekenden. Het heeft geen zin om speciaal alleen maar voor de Spelen te investeren in infrastructuur, je moet het combineren. En dan kunnen de Spelen voor veel minder geld meeliften. En laten we eerlijk zijn, die Olympische Spelen brengen een enorme publiciteit, enkele miljarden mensen kijken ernaar. Je kunt je als land geweldig profileren. Ik zie het als een geweldige economische impuls. Maar je moet het dan ook in het hele land organiseren, niet alleen in de Randstad.”

Hij is Brabander dus ik geloof ‘m.

Het lijkt me eerlijk gezegd geen gek idee. En ik zit al even te denken wat wij zoal in Limburg kunnen onderbrengen. Het wielrennen natuurlijk, want er moeten een paar heuvels op het parcours liggen. Het paardenspringen natuurlijk ook. Wat hebben we nog meer? Triatlon misschien? Weet even niet of dat een Olympische sport is, maar in Maastricht hebben ze er ervaring mee. Het kleiduiven-schieten kan natuurlijk ook. Zeilen zelfs, op de grindplassen bij Roermond. Voor binnensporten hebben we nog wat weinig accommodatie maar bij het Fortuna-stadion is er met Fitland inmiddels een goede zaal gekomen, dus daar kunnen we volleybal of basketbal onderbrengen.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Ik zie het eigenlijk helemaal zitten. Alleen vrees is dat het heel lastig wordt. Want in Nederland wonen niet alleen weldenkende mensen zoals Jan Hommen. Hier wonen ook heel veel schreeuwlelijkerds die na de geboorte als eerste woordje niet ‘mama’ of ‘papa’ leerden, maar ‘TEGEN’. Die zijn dus gewoon overal tegen. Niet alleen tegen Zwarte Piet en Sinterklaas, maar tegen alles wat het leven een beetje aangenaam kan maken. Pure sport zoals atletiek en andere Olympische disciplines horen daar zeker bij. Misschien kunnen de niet-tegenroepers ook eens een keer hun stem gaan verheffen: ‘VOOR’. 

En bij de opening speelt André Rieu met zijn orkest. In de zomer van 2028 is hij pas 78. Met zijn conditie is dat een makkie.

Lees ook

Instagram

Bekijk de laatste #chapeaumagazine feeds op onze instagram

Bekijk onze instagram

Bestel nu de Chapeau op Ipad of telefoon!

Ipad versie bestellen