Warm welkom voor chef-dirigent Dmitri Liss

[fotoverslag] Eerste maestro philharmonie zuidnederland feestelijk onthaald

Auteur: Maarten van Laarhoven
Zondag 25 september 2016


Een bijzondere avond voor philharmonie zuidnederland. Het orkest, dat in april 2013 ontstond uit een fusie tussen het Brabants Orkest (Eindhoven) en het Limburgs Symfonieorkest (Maastricht) heeft vrijdagavond voor het eerst in haar bestaan gespeeld onder leiding van haar eerste chef-dirigent Dmitri Liss.

In het Theater aan het Vrijthof Maastricht bracht de Russische maestro een gevarieerd programma dat tevens een inkijkje gaf in zijn veelzijdigheid: de Eerste Suite uit Griegs Peer Gynt en het Vioolconcert van Sibelius (waarvoor Liss de eveneens uit Rusland afkomstige topviolist Vadim Repin had meegebracht), maar ook de wereldpremière van de Suite Hôtel de Pékin van componist des vaderlands Willem Jeths en La Valse van Ravel.

Voorafgaand en aansluitend aan het concert was er een ontvangst met tal van bijzondere gasten, onder wie burgemeester Annemarie Penn-te Strake met haar echtgenoot Olaf Penn en gedeputeerde Ger Koopmans (CDA, Cultuur). Na het concert werden de genodigden in de gelegenheid gesteld om in een informele sfeer van gedachten wisselen met de leden van het orkest.

Met Dmitri Liss aan het roer denkt philharmonie zuidnederland een nieuwe dimensie te hebben toegevoegd aan de kwaliteitssprong die het orkest het afgelopen seizoen al maakte. Een vaste dirigent die regelmatig terugkeert, maakt het ensemble immers nog hechter, aldus Stefan Rosu, directeur van philharmonie zuidnederland. ,,Waar we op hopen is dat hij op zijn manier met zijn esthetisch idee het orkest gaat vormen in zijn jaren als chef-dirigent. En dat er een stijl komt, waardoor je gaat zeggen: ‘zo klinkt philharmonie zuidnederland’. Een dirigent is de belangrijkste bron van inspiratie voor het orkest.”

Foto's Harry Heuts