Nieuw Julianaplein luidt toekomst Vaals in

Auteur: Maarten van Laarhoven
Zaterdag 24 september 2016


Vaals verkeert dit weekend in een feestroes vanwege de officiële opening van het nieuwe Koningin Julianaplein. Het geheel vernieuwde plein, waar jaren aan gewerkt is, betekent voor de Zuid-Limburgse cittaslow-gemeente die het grotendeels moet hebben van het toerisme en inwoners van het naburige Aken die er graag komen winkelen, een oppepper van formaat.

Dat werd gisteren nog eens heel nadrukkelijk aangehaald door burgemeester Reg van Loo van Vaals. Hij mocht vele prominente gasten welkom heten, onder wie diverse burgemeesters uit andere Limburgse gemeenten. De officiële openingshandeling werd verricht door gouverneur Theo Bovens.

Lekker een terrasje pikken, vrienden ontmoeten en rondstruinen in leuke winkeltjes. Door de opknapbeurt van het plein, dat grenst aan een aantal belangrijke gebouwen, waaronder het gemeentehuis, is een nieuwe, levendige plek ontstaan die zowel aantrekkelijk is voor bewoners als voor het winkelend publiek, maar ook voor de honderdduizenden toeristen die het grensstadje aandoen om een bezoek te brengen aan het Drielandenpunt bovenop de Vaalserberg. Vaals zelf bestempelt het vernieuwde plein als een ‘uitnodigende verbinding tussen de historische dorpskern en de gezellige drukte van de Maastrichterlaan’.

Na een zaterdag met allerlei activiteiten voor jong en oud, wordt het feest morgen voortgezet op het Von Clermontplein met een openluchtmis die begint om 10.30 uur. Hoofdcelebrant is pastoor Ger Broekhoven. Volgens goed Limburgs gebruik vindt daarna het frühschoppen plaats.

Foto's Frits Widdershoven

 

Lees ook