TV-actie Alzheimer levert ruim 227.000 euro op

Avondvullend programma vanuit ECI Roermond succesvol

Auteur: Maarten van Laarhoven
Vrijdag 23 september 2016

De inzamelingsactie ‘L1mburg helpt onvergetelijk’, georganiseerd door L1 in samenwerking met de Health Foundation Limburg en de gemeente Roermond heeft ruim 227.000 euro opgebracht. De actie werd eergisteren op Wereld Alzheimer Dag afgesloten met een avondvullende live tv-uitzending vanuit de ECI Cultuurfabriek in Roermond. De opbrengst wordt gebruikt door het Alzheimeronderzoekfonds Limburg. Dat doet hiermee onderzoek naar preventie en naar betere begeleiding van dementie-patiënten en hun directe omgeving.

Dementie is een groeiend gezondheidsprobleem in onze samenleving. Voorlopig is geen genezing mogelijk, maar wel is duidelijk dat preventie heel zinvol kan zijn. Diverse risicofactoren voor dementie, zoals hart- en vaatziekten, stemmingsklachten, sociale activiteiten en bepaalde voeding, zijn te beïnvloeden en te behandelen.

Het beste resultaat kan volgens onderzoekers worden bereikt, wanneer de behandeling op relatief jonge leeftijd begint, vanaf 40 jaar en ouder. De verwachting is dat hiermee 30 procent van het aantal gevallen met dementie kan worden voorkomen.

De grote live tv-uitzending begon om 17.00 uur en duurde tot 22.30 uur. Presentatoren waren Bas van der Zwaan, Kirsten Paulus en zangeres Beppie Kraft, die al jarenlang ambassadrice is van Alzheimeronderzoekfonds Limburg.

Lees ook