Sneak Peek: Eigentijds idealisme op de menselijke maat

Duurzaam met Cittaslow

Auteur: Ludo Diels en Jo Cortenraedt
Dinsdag 20 september 2016

De geschiedenis van de stedenbouw laat zich lezen als een raamvertelling waarin de tijdgeest feilloos wordt weerspiegeld. Elke tijd kent zijn eigen stad. De stad is daarom het product van mensen die leven en functioneren in hun tijd. Heel vaak balancerend tussen ideaal en utopie en niet zelden zoekend naar een nieuwe vorm van gemeenschap. Cittaslow zou je een antwoord kunnen noemen op een tijdsgewricht dat aan zijn eigen snelheid, rationaliteit en onmiddellijke behoeftebevrediging ten onder dreigt te gaan.

Cittaslow, een internationaal keurmerk voor kwaliteit van leven op allerlei denkbare terreinen voor gemeenten die kleiner zijn dan 50.000 inwoners, biedt soelaas voor burgers, bezoekers en bedrijven die geloven in een andere weg met de menselijke maat als uitgangspunt. In de praktijk betekent dit dat Cittaslow-gemeenten op gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit goed kunnen scoren.

SMALL BUT BEAUTIFUL, en dichtbij het leven. Vaals is in 2011 verkozen en toegetreden tot dit bijzondere genootschap. Eijsden Margraten tooit zich sinds juli 2016 met deze eretitel en Gulpen- Wittem voorziet om in 2018 als Cittaslow-gemeente te worden bijgeschreven. De drie gemeenten, die alle drie bestaan uit diverse identiteiten in dorpen en gehuchten delen buiten de bekoorlijke landschappelijkheid nog één aspect: ze zíjn Cittaslow en dragen het uit in een specifieke WAY OF LIFE.

Lees het volledig verslag 'Cittaslow, eigentijdse idealisme op de menselijke maat' in de najaarseditie 5 van Chapeau Magazine.

Wilt u Chapeau Magazine iedere twee maanden ontvangen, kijk dan op: http://bit.ly/1LRKBKK
De losse verkooppunten vindt u op http://bit.ly/1hyXzNz
Chapeau Magazine liever op de iPad lezen? Ga dan naar http://bit.ly/1mqv6ME

Foto's: Sergé Technau, Joris Vroemen, Johannes Timmermans

Lees ook