Fryske Akademy met Limburgse uitstraling

Prinses Laurentien opent gebouw van Maastrichtse architect

Auteur: Maarten van Laarhoven
Donderdag 15 september 2016

Koninklijke aandacht voor het werk van architect Jo Janssen. De bekende Maastrichtse bouwmeester had vorige week de eer om Hare Koninklijke Hoogheid prinses Laurentien der Nederlanden rond te leiden in de door hem  ontworpen Fryske Akademy. De Fryske Akademy is een bijzonder onderzoeksinstituut, gevestigd in Leeuwarden, dat zich bezighoudt met de Friese cultuur in de breedste zin van het woord.

Tijdens haar bezoek aan Leeuwarden riep de prinses op om laaggeletterdheid in Friesland aan te pakken met een breed aanvalsplan. Een op de zeven Friezen (13,4 procent) is door een slechte lees- en schrijfvaardigheid te weinig bij machte om volwaardig mee te kunnen draaien in de maatschappij. Friesland kampt daarmee met het hoogste percentage laaggeletterden van Nederland.

Volgens prinses Laurentien ligt hier een mooie opdracht in het kader van Culturele Hoofdstad van 2018 – een titel overigens die Maastricht een paar jaar geleden op het nippertje ontglipte.

Maar Maastricht is dus toch aanwezig in de toekomstige Culturele Hoofdstad van Europa. Het bureau van architect Janssen verwierf in 2010 via een prijsvraag, onder voorzitterschap van oud-rijksbouwmeester Wim Quist, de opdracht voor de renovatie, restauratie en nieuwbouw van de Fryske Akademy.

Prinses Laurentien was volgens Janssen erg enthousiast over de manier waarop de verschillende gebouwen van de Akademy (diverse Rijksmonumenten en een kerk) door hem tot één geheel verbonden en samengevoegd zijn rondom de mooie binnentuin. Zo enthousiast zelfs dat ze voor haar vertrek met haar mobiele telefoon nog enkele foto’s maakte.


Foto's: Laurens Aaij

Lees ook