Opera Zuid maakt zich op voor Le Nozze di Figaro

Mozart-klassieker markeert afscheid directeur Miranda van Kralingen

Auteur: Maarten van Laarhoven
Zaterdag 17 september 2016

Een nieuwe levensfase voor Opera Zuid, dat vorig jaar zijn 25-jarig bestaan vierde, en tegelijkertijd het afscheid van Miranda van Kralingen, alweer vele jaren de drijvende kracht achter het charmante Maastrichtse operagezelschap.

De voorstelling Le Nozze di Figaro, de Mozart-klassieker die op 12 november in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht in première gaat, zal om diverse redenen bijzonder zijn. Als was het maar omdat Van Kralingen zelf de rol van Marcellina, de verliefde huishoudster, speelt en zingt.

Van Kralingen, voor een groot deel verantwoordelijk voor het succes van Opera Zuid, kondigde eerder dit jaar aan ermee te stoppen. Twaalf jaar lang gaf ze op een zeer persoonlijke manier leiding aan het gezelschap. Zij deed dat onder meer door een solistenensemble op te richten en écht werk te maken van talentontwikkeling.

Ondanks haar persoonlijke inspanningen om met weinig middelen iets moois neer te zetten – ze bewees het keer op keer door eigenzinnige maar bijzondere voorstellingen neer te zetten - kreeg ze met name de laatste jaren veel kritiek, zowel uit artistieke hoek als van overheidswege. In mei dit jaar oordeelde de Raad voor Cultuur, het wettelijke adviesorgaan van de regering, dat het zuidelijke gezelschap kampt met een gebrek aan visie en bovendien geen duidelijke missie heeft. Mede op grond van deze overweging adviseerde de Raad minister Jet Bussemaker om Opera Zuid de komende vier jaar geen subsidie toe te kennen.  

Le Nozze di Figaro, die behalve in Maastricht onder meer te zien is in Heerlen en Sittard, ging op 1 mei 1786 als eigentijds stuk in première in het National-Hoftheater te Wenen. 230 jaar later is het nog steeds een van de meest gespeelde opera’s ter wereld.

De opera, in vier akten onder regie van Daniël van Klaveren, wordt in het Italiaans gezongen met boventiteling in het Nederlands en duurt ongeveer drie uur. Het stuk vangt aan in het huis van de graaf en gravin Almaviva, waar de bediendes Figaro en Susanne zich opmaken om met elkaar in het huwelijk te treden.

Maar daarmee is het verhaal van Le Nozze di Figaro niet verteld. Want niet alleen Figaro is voor Susanne gevallen, ook de graaf heeft zijn oog laten vallen op de vrouwelijke bediende, dan dat zou weleens kunnen uitdraaien op een probleem, want de graaf beroept zich op het oude herenrecht om de eerste bruidsnacht met haar door te brengen.

Maar Figaro geeft niet zo gemakkelijk toe. De gravin evenmin: zij vindt dat haar echtgenoot dringend een lesje nodig heeft. Kortom: een typisch 18de-eeuws verhaal met een dubbele moraal.

Zaterdag 12 november, aanvang 19:30 uur 
Theater aan het Vrijthof: Papyruszaal

Kijk hier voor meer informatie en kaartverkoop

Lees ook