Op Dronk!

Sauvignon blanc, chardonnay en pinot gris: vakwerk uit Noorbeek

Auteur: Maarten van Laarhoven
Vrijdag 2 september 2016

Altijd vind ik het weer verheugend om op een doordeweekse avond - en volkomen bij verrassing - te mogen constateren dat het wel goed zit met Limburg als toekomstig wijnland. Niet dat we in deze contreien straks hoeveelheden hebben die groot genoeg zijn om het Limburgse land als wijnland in het buitenland op de kaart te krijgen, maar dat hoeft ook niet. Wel is het ontegenzeggelijk zo dat de kwaliteit van veel Limburgse wijnen aan het toenemen is: op veel domeinen worden de stokken een dagje ouder, wat zich vaak vertaalt in betere druiven. Oudere stokken beschikken over een gecompliceerder en dieperliggend wortelstelsel, waardoor de plant in staat is om in culinair opzicht beter voor zichzelf te zorgen, wat ook de smaak en complexiteit van de wijn ten goede komt.  

 

Bijkomend voordeel is dat we hier in Limburg op tal van plaatsen beschikken over de juiste bodem. Ook de kennis bij de Limburgse wijnboeren is de afgelopen jaren toegenomen. Bovendien kunnen we profiteren van de klimaatverandering; meer zon - als het even kan tot ver in de herfst - is immers gunstig voor de wijnbouw.    

In het prachtige Noorbeek kreeg ik deze week enkele wijnen uit het dorp voortgezet waarvan ik, als ik ze blind had moeten proeven, zou hebben gezworen dat ze uit het buitenland afkomstig waren. Een verbazend strakke en frisse 2015 sauvignon blanc (de cépage die met name in de Loirestreek en Bordeaux prachtige en complexe witte wijnen voortbrengt), een zuivere en duidelijk als zodanig herkenbare chardonnay (eveneens uit 2015) en een stevige 2014 pinot gris (gemaakt dus van de druif die we met name kennen uit de Elzas). Grote klassieke rassen die gezien de relatief hoge ligging van Limburg ten opzichte van de evenaar lastig te telen zijn, maar dat maakt de uitdaging er alleen maar groter op, zeggen de Noorbeekse wijnboeren.

 

Een van hen gaat zelfs zover dat hij al zijn kunde en noeste arbeid in de strijd gooit om naast pinot noir ook een kleine hoeveelheid stokken cabernet sauvignon en merlot zover te krijgen dat ze Noorbeek erkennen als dorp waar ook stevige rode wijnen worden gemaakt. Als je deze druiven – die zich uitstekend thuis voelen in de bordeauxstreek en in nog steeds toenemende mate ook in Chili en Italië – in Limburg rijp wilt krijgen betekent dat wel dat je flink terug moet snoeien. Zoveel zelfs dat hooguit 25 procent van de potentiële opbrengst overblijft, vertelde hobbywijnboer Peter Mergelsberg.

 

De Vereniging voor Wijnbouw in Noorbeek waarvan hij lid is werd in 2003 opgericht door acht goede vrienden, van wie er inmiddels helaas een is overleden. De zeven anderen (behalve Peter Mergelsberg betreft het Pierre Gubbels, Armand Gubbels, Gaston Gubbels, Emile Haesen, Peter Peters en Armand Ploumen) gooien al hun passie in de strijd om enkele zorgvuldig geselecteerde hellingen rond Noorbeek maximaal te benutten voor de wijnbouw. In 2006 bottelden ze de eerste pinot gris van het verenigingsperceel Op gen Heugde. 2007 was het eerste topjaar.

Elke dinsdag komen de vrienden samen. Om het productieproces te bespreken, om te werken in de keurig onderhouden wijngaarden (Pierre Gubbels en Peter Mergelsberg hebben naast het perceel van de vereniging elk hun eigen wijngaard, respectievelijk Noordal en Wijndomein Mergelsberg) of de kelder. De Noorbeekse hobbywijnboeren (amateurs met een vleugje professionaliteit noemen ze zichzelf) hebben hun eigen machines en apparatuur en doen alles zelf, inclusief de vinificatie en het bottelen van de bijna 5200 flessen kwaliteitswijn die zij jaarlijks produceren. 

Toch hebben zij lang niet alles in de hand. Dat laatste komt omdat zij zich – als goede wijnboeren die niet van de wijnbouw hoeven te leven – kwetsbaar kunnen opstellen. Zo maken ze geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en houden ze de hoeveelheid sulfiet die ze gebruiken zo laag mogelijk. ‘Puur’ werken levert mooie wijnen op, maar is niet zonder risico’s, weten de vrienden inmiddels uit eigen ervaring. Twee jaar geleden verwoestte valse meeldauw een hele oogst aan pinot gris.

 

Geen man overboord, in die zin dat de leden van de Vereniging voor Wijnbouw in Noorbeek allemaal op hun eigen manier de kost verdienen, maar dat neemt niet weg dat er een heel jaar lang hard gewerkt is voor niets. Een misoogst is ook spijtig voor de mensen in Noorbeek. Meer dan driekwart van de flessen worden in het dorp zelf geconsumeerd. Een klein deel vindt via de toeristen zijn weg naar elders in Nederland, waarmee het begrip ‘vakwerk uit Noorbeek’ een geheel nieuwe dimensie krijgt.

Ook de plaatselijke horeca is trots op het feit dat Noorbeek zijn eigen wijnen heeft, waardoor de sfeer van het dorp nóg dichter in de buurt komt van een authentiek Frans plaatsje. Geen vervelende gedachte voor een doordeweekse dinsdagavond.   

De wijnen van de leden van de Vereniging voor Wijnbouw in Noorbeek zijn voor 10 euro te koop bij de Culinaire Verswinkel Nuijts in Noorbeek en bij Kadowinkel Tieske 

Foto's Luc Hommes

 

 

Lees ook

 • Op Dronk Chateau Miraval 26-08

  Op Dronk!

  Vrijdag 26 augustus

  Château Miraval, een rosé die zelf het woord voert

 • Op Dronk Umbrië Italië Chateau Neercanne

  Op Dronk!

  Vrijdag 19 augustus

  Decugnano Dei Barbi: mysterieuze elegantie uit Orvieto