Op Dronk!

Dom Caudron: een elegante en eigenzinnige rosé champagne

Auteur: Maarten van Laarhoven
Vrijdag 30 september 2016

Alweer heel wat jaren geleden was ik op de Grote Markt in Hasselt getuige van een bijzonder tafereel, dat ik niet licht zal vergeten. De Italiaanse ober die me zojuist met veel zwier een taske espresso en een flesje bruiswater had voorgezet, haastte zich naar binnen en stond in mum van tijd weer buiten, dit keer met twee glazen prosecco op zijn blad. Huppelend verplaatste hij zich naar het tafeltje niet ver van mij vandaan, waar zojuist twee jonge vrouwen hadden plaatsgenomen. Hij had hun niets gevraagd, erkende hij. Maar, voegde hij er in sappig Vlaams aan toe, hij kon zo ook wel zien dat de dorstige dames hard toe waren aan een drankje dat hen nóg mooier maakte dan ze toch al waren.

Vanaf dat moment verliep alles als in een film uit de klassieke Italiaanse cinema. Zonnebrillen gingen op en af, er werd gelachen en de huppelende bediende struikelde bijna over zijn eigen benen. Roman Holiday in Hasselt, de Hoofdstad van de Smaak. Onnodig om te vermelden dat het die doordeweekse middag niet bleef bij één glas prosecco: toen ik een uurtje later langsliep zaten de beide dames er nog steeds, genietend van hun bubbeltjes.

Gelukkige combinatie

Belgen en bubbelwijn. Het is voor zover ik het kan inschatten een gelukkige combinatie. Voor veel Belgen is het doodnormaal om op een heerlijke doordeweekse middag op een terrasje in de zon een of twee glazen champagne soldaat te maken. Vaak betreft het open wijnen die nog vriendelijk geprijsd zijn ook, want met al die mooie Vlaamse dames gaat de fles vanzelf leeg. En mag het geen champagne zijn, nou dan nemen we toch gewoon een cava of een prosecco, maar wel een van hoge kwaliteit.

Hoe anders gaat het er aan toe in Nederland! Tijdens recepties of andere feestelijke gelegenheden waar ik qualitate qua mijn gezicht mag laten zien komt het geregeld voor dat gasten - bij binnenkomst, of na afloop van bijvoorbeeld een première-voorstelling - een glas mousserende wijn krijgen aangeboden. Helaas is het in veel gevallen al heel snel duidelijk dat de belletjes ver te zoeken zijn. De inhoud van het glas is vlak en mist behalve de broodnodige tinteling ook elke vorm van spanning. Eigenlijk nip je van een gewone witte wijn waar kraak noch smaak aan zit.

Punten scoren

Een gemiste kans voor degene die het feestje organiseert. Want bied je gasten een mooie mousserende wijn aan en je scoort punten. Een goed glas bubbels, liefst geschonken een in stijlvol glas, draagt bij aan de beleving. Je drukt ermee uit dat je je gasten wilt laten meedelen in je geluk en dat wordt doorgaans zeer op prijs gesteld, iets wat de Italiaanse ober in Hasselt jaren terug al heel goed in de gaten had.

Ik moest er weer eens aan denken toen ik gisteravond hartelijk welkom werd geheten in de nieuwe pop-up store voor drie maanden van wijnhandel Vin Munnen Wijnen aan de Wycker Brugstraat in Maastricht. De champagne die de genodigden bij binnenkomst kregen aangeboden was een bijzondere: een rosé champagne van het huis Dom Caudron uit Passy-Grigny, een van de talrijke dorpjes in de schilderachtige Vallei van de Marne. Bijzonder is vooral dat de sprankelwijn gemaakt is van 90 procent pinot meunier (voor een klein deel gevinifieerd tot rode wijn) en aangevuld met 10 procent chardonnay die een lichte houtlagering heeft ondergaan. 

Wat ruwer en een beetje stoer

Hoewel de pinot meunier doorgaans zorgt voor mooie zuren en veel fruit is het een druif waar in de Champagnestreek een beetje op wordt neergekeken. Hij is wat ruwer en wat stoerder en ontwikkelt zich wat anders dan de rassen die er het meest worden gebruikt: chardonnay en pinot noir. Voor de duurdere champagnes - die lang op fles liggen te rijpen om op die manier fijne belletjes te ontwikkelen – wordt de meunier vrijwel niet gebruikt. In de champagnes in de prijsklassen daaronder zien we hem slechts in beperkte mate terug.

De 'pinot meunier-champagne’ van Dom Caudron (€ 34,95), paart kracht aan elegantie, is droog en fris, en heeft een mooie neus. Het geheim voor dit evenwicht zit hem in het feit dat de wijnboeren die aan de basis van deze 'fascinerende' champagne staan elk op hun eigen wijze bijdragen aan een topproduct. En dat doen ze al tientallen jaren.

De beste ideeën en producten ontstaan uit ergernis en frustratie en dat is in het geval van deze wijn niet anders. Het verhaal wil dat in 1929 een priester – genaamd Dom Caudron – zich het lot aantrok van de lokale boeren die hun oogst pinot meunier elk jaar braaf verkochten aan de champagnehuizen, en daar slechts een karige boterham aan verdienden.

Bijzonder buitenbeentje

Anders dan de meeste priesters had Dom Caudron – die overigens de naam had dat hij graag zijn neus in het champagneglas stak – niet veel op met water bij de wijn doen: hij moedigde de boeren aan hun talent te bundelen en met vereende krachten een eigen, trots product neer te zetten, op basis van tientallen meuniers met een eigen karakter. Hetgeen niet veel later, met een behoorlijke financiële ondersteuning van de eerwaarde, ook gebeurde. Op dit moment zijn zo’n 60 wijnboeren verbonden aan dit bijzondere buitenbeentje onder de champagnemerken.

De rosé champagne van het huis zou ik zelf willen tippen als charmante tafelheer voor sushi, fruits de mer en visgerechten met een lichte saus. Een licht dessert met zomerfruit kan ook. Bijvoorbeeld op een mooie zonnige middag in Hasselt.

Lees ook