Musica Sacra op bezoek in Maastrichts bordeel

34ste editie kunstenfestival vrijdag geopend

Auteur: Maarten van Laarhoven
Dinsdag 13 september 2016

Concerten (waaronder zelfs wereldpremières), een nieuwe mis van de Maastrichtse componist Jean Lambrechts arthousefilms, dans, theater (onder meer in een echt bordeel) en exposities. Maar ook lezingen door Antoine Bodar en Ad Verbrugge en gratis openluchtconcert op het Vrijthof Maastricht. De 34e editie van Musica Sacra Maastricht, die donderdag begint, kent een uitgebreid programma bestaande uit maar liefst 120 onderdelen.

Het vierdaagse kunstenfestival, dat dit jaar als thema ‘Offer van Liefde’ heeft en vrijdag officieel geopend wordt, vindt van 15 t/m zondag 18 september plaats in de historische binnenstad van Maastricht. De laatste editie realiseerde het festival een publieksbereik van ongeveer 18.000 bezoekers.

De programmaonderdelen van Musica Sacra Maastricht vinden plaats op de meest unieke en bijzondere plaatsen in de historische binnenstad van Maastricht. Locaties zijn onder meer de Sint Servaasbasiliek, de Lutherse Kerk, de Onze Lieve Vrouwebasiliek en de Bordenhal. 

Een zeer uitzonderlijke locatie is dit jaar is In de Zevende Hemel, in de Jodenstraat, het enige nog overgebleven bordeel in Maastricht. Hier speelt de voorstelling Schaduwliefde van Dönci Bánki. Het stuk (bewegingstheater) gaat over de offers van liefde die vrouwen uit de prostitutie brengen. De voorstelling laat het publiek de ontroerende kanten van deze wereld ervaren. De woordeloze bewegingen verbeelden de lichamelijke taal die in het bordeel wordt ‘gesproken’.

Speciaal voor Musica Sacra Maastricht gaat een recordaantal nieuwe producties gaan première. Om precies te zijn 9 premières in 22 uur tijd. 

Kijk hier voor een compleet overzicht aan voorstellingen en concerten. 

 

 

 

Lees ook