Mart Vissers Métier D'Art

Unieke tentoonstelling in Maastricht

Auteur: Elise Crutzen
Donderdag 15 september 2016

Hij bedriegt zijn modehart niet met kunst. Sterker nog, kunstenaar zijn maakt MART VISSER een beter couturier en vice versa. Van 29 september tot en met 7 november staat zijn artwork in de schijnwerpers bij S.Y.N.E.R.G.Y, de tentoonstelling in Museum aan het Vrijthof in Maastricht.

Een zonnestraal daalt neer uit het dakraam. Het verlicht het atelier van Mart Visser op haast sacrale wijze. Tegen de metershoge blanco muren leunen schilderijen van elk formaat, gestoken in verweerde houten lijsten. Koppen. Overal duiken koppen op. Op canvasdoeken enoude opgespannen decordoeken, op hout en er ingekerfd met pen, houtskool of acrylverf. Rauw en puur van aard. Een aantal is zó ver van figuratief dat je  je afvraagt wat het is wat je ziet. Zijn het mannen? Vrouwen? Uniseks? Het springt alle kanten op, de invulling ervan is aan de kijker.

Ontblote ziel 

Visser (47) komt uit het Noord-Brabantse Sleeuwijk. Beknopt samengevat begon hij twintig jaar geleden zijn eigen modehuis met een inmiddels volgroeide, gerenommeerde haute couture- en prêt-à-porterlijn.Te associëren met bekende Nederlanders als Daphne Deckers, Anouk Smulders, Eva Jinek en leden van het Koninklijk Huis. Schilderen deed hij altijd al. In het geheim. Visser: „Het is hetzelfde als bij een journalist: je schrijft overdag nieuwsartikelen en ’s avonds een roman. Schilderen is mijn roman. Dít  ben ik. Die verschillende disciplines samen maken mijn afzonderlijke werk sterker. Soms sta ik te schilderen en dan bedenk ik ineens een print voor mijn prêt-à-porterlijn.” Een echt atelier heeft hij pas zo’n acht jaar. Thuis, in Amsterdam. Maar ook thuis in Zuid-Frankrijk. Het was op die laatste plek waar hij twee jaar geleden Ivo Niehe ontving voor de TV Show. Niehe, die ondanks Marts onzekerheid continu de camera richting deze onbekende kant van de modeontwerper stuurde. Vissers artwork was toentertijd nog nooit geëxposeerd. Na Niehe’s uitzending ging het balletje rollen. Galerieën belden op. De week erna nog een zestigtal mensen. En toen, op 1 april 2014, verkocht Mart zijn allereerste kunstwerk. „Een doodeng gevoel. Jezus, opeens mijn werk naar buiten. Met je ziel bloot,” herinnert hij zich. Twee jaar en verschillende solo-exposities in Nederland, Art Southampton en Art Basel Miami later verkoopt zijn werk wonderbaarlijk goed. Tot de aficionados behoren onder andere interieurontwerpers als Piet Boon, Jan des Bouvrie en Marcel Wolterinck. 

Welcome to my world

Met een aantal topstukken uit zijn voorgaande couturecollecties zullen in de expositie S.Y.N.E.R.G.Y in Museum aan het Vrijthof voornamelijk koppen te zien zijn. Mart legt uit: „Ik ben gewoon gefascineerd door de kop. Een gezicht heeft iets van negenduizend gelaatstrekken, waardoor je dus met één streek erin een grimas bij iemand neerzet.” Met deze tentoonstelling stappen we in Vissers creatieve geest. „Welcome to my world. Dit is wie ik ben, wat ik maak. En dat mag je motiveren, inspireren, irriteren. Dát is wat kunst moet doen.” Het artwork versterkt de couture en vice versa. Verder hebben de twee niets met elkaar te maken. Hij onderstreept: „Het komt voort uit hetzelfde brein en uit dezelfde handen, verder niets.” Een gedeelte van de opbrengst van de geëxposeerde werken - die op besloten business-avonden verkocht zullen worden - gaat naar het Prinses Máxima Centrum voor kinderkanker. Naar een atelier met bijbehorende art supplies. „Hierdoor kan een ziek kind de situatie waarin het verkeert even vergeten; want dat is de kracht van creatie. En daarmee heb ik voor mezelf een soort cirkel rond: het gevoel dat mijn werk, en het geld dat een verzamelaar daarvoor neertelt, een individu helpt.”

Maastrichtse joie de vivre

Erik de Jong, directeur van Museum aan het Vrijthof, is content met deze tentoonstelling. „Het heeft mij weer verrijkt met nieuwe kunstvormen. Met name de mix tussen Vissers Haute Couture en Artwork vind ik verrassend. Altijd spannend als kunstenaars een nieuwe kant van zichzelf durven te laten zien. Wij als Museum lenen ons graag als locatie waar deze onverwachte combinatie tentoongesteld zal worden.” Ook voor Mart was het een weloverwegen motief om in Maastricht te exposeren. De verschillende stijlkamers van Museum aan het Vrijthof onderstrepen het artwork beter dan de doorgaans open witte ruimtes van andere musea. Met sprankelende ogen spreekt daar plots Marts onderbuikgevoel.„ Maastricht voelt voor mij als vakantie. Twee uur in de trein en je bent er. Het heeft een meer bourgondische en relaxte sfeer dan de gejaagdheid en het hardere van Amsterdam. Het is veel meer joie de vivre. En dat herken ik; we wonen natuurlijk al achttien jaar in Tourrettessur- Loup, een bergdorpje een halfuur ten westen van Nice." Tijdens de expositie verblijft Mart Visser een poos in Maastricht. „In een prachtig, waanzinnig appartement. Vandaaruit ga ik de stad uitgebreid verkennen. Ik denk dat ik gewoon lekker ergens een fiets ga huren en dat ik eindeloos ga fietsen.” Hij streelt zijn hond Harper, een Weimaraner, zachtjes over haar leemkleurige vacht die mee schittert in de zon. Een korte knik van haar baas en haar ijsblauwe ogen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Haar baas, die op ieder ander moment bekend staat als de man die luxueuze stoffen om de lijven van krachtige vrouwen laat dansen, stelt zich hier kwetsbaar op. Kwetsbaar als een kunstenaar met een labjas die op Pollocks wijze met verf is bespat. •

De expositie S.Y.N.E.R.G.Y van Mart Visser is te bezichtigen van 29 september 2016 tot en met 7 november 2016 in Museum aan het Vrijthof. Kijk voor meer informatie op www.museumaanhetvrijthof.nl

Foto's: Hugo Thomassen

Lees ook

  • Modeshow Marccain

    Vrijdag 9 september

    Marccain Maastricht toont nieuwe najaarscollectie