Verhuizing Lumière feestelijk gevierd

Filmhuis pakt uit met twee weken durend publieksfestival

Auteur: Adriënne Peters
Maandag 12 september 2016

Lumière Cinema in Maastricht is verhuisd én bestaat 40 jaar. Op 23 september gaan de deuren van de oude energiecentrale van de Sphinxfabrieken open voor publiek. In de centrale hal waar vroeger de stroom werd opgewekt voor de fabriek, is nu een groots opgezet café/ restaurant met uitzicht op de binnenhaven van ‘t Bassin.

De officiële opening wordt gevierd op zaterdag 15 oktober met een publieksfestival dat twee weken duurt. De aftrap vindt plaats met de première van Toni Erdmann, een komisch Duits drama dat op het filmfestival van Cannes werd ontvangen als dé verrassing van dit jaar. Als historische terugblik presenteert Lumière The General van Buster Keaton in een gloednieuwe versie. De B-Movie Orchestra brengt in een filmconcert de cult scene van de jaren ’60 en ’70 weer tot leven.

En natuurlijk geen festival zonder avant-premières. De Vlaamse actrice Barbara Sarafian (Aanrijding in Moscou) komt persoonlijk haar nieuwe film Vincent voorstellen. Gouden Palm-winnaar I, Daniel Blake, ontbreekt niet en ook de Nederlandse cinema is goed vertegenwoordigd met Tonio, De Held – in aanwezigheid van bestsellerauteur Jessica Durlacher – en Een echte Vermeer (een primeur voor Limburg) met Jeroen Spitzenberger in de hoofdrol als meestervervalser Han van Meegeren.

Lumière Grand Opening Festival: 15 t/m 31 oktober | www.lumiere.nl

Lees ook