'Google Translate is onze grootste ambassadeur'

Mirjam Flink van DUO Vertaalburo: taal is voor een belangrijk deel emotie

Auteur: Maarten van Laarhoven
Vrijdag 16 september 2016

Ze richtte DUO VERTAALBURO in 1995 op met Serge, haar voormalig docent Frans op de Vertaalacademie en alweer vele jaren haar echtgenoot. Samen geven ze als ‘duo’ leiding aan het bedrijf waarvan de naam tevens verwijst naar het feit dat elk project, hoe klein ook, door twee mensen wordt verzorgd volgens het vier-ogen-principe.

,,Taal en taalbeleving zijn voor een belangrijk deel emotie,” legt Mirjam uit. ,,Het begrijpen van nuances is iets wat je geen enkele machine kunt leren. Als je het mij vraagt, is Google Translate onze grootste ambassadeur, want vertalingen met behulp van internet slaan de plank vaak volledig mis. Bij ons is een vertaalde tekst soms anderhalf keer zo lang als het origineel, eenvoudigweg omdat de nuance daarom vraagt.”

DUO VERTAALBURO werkt louter met native speakers, beschikt over een internationaal netwerk aan vertalers en kan daardoor zo’n beetje alle talen van de wereld aan. ,,We werken uitsluitend met mensen
die ons kwaliteitsniveau begrijpen. Een vertaling is een menselijk product, vandaar dat het voor ons belangrijk is precies te weten wat de klant wil. Wil hij dat de tekst goed vindbaar is op Google? Of wil hij laten zien dat hij beschikt over onderscheidend vermogen? Wij zijn een bureau dat meedenkt, adviseert, uitlegt en een relatie opbouwt met de bedrijven waarvoor we werken. Veel van onze klanten weten het inmiddels: een goede vertaling verdient zich terug. Soms is ‘redelijk’ goed genoeg, in veel gevallen kun je volstaan met ‘goed’, maar van tijd tot tijd moet het perfect zijn.

”Als jong meisje was Mirjam verliefd op Johan Cruijff. Toen ze jaren later de kans kreeg om de vertalingen voor de Johan Cruyff Foundation te verzorgen, twijfelde ze geen moment. ,,Nadat we hadden voorgesteld ons tarief aan te passen naar 14 cent per woord, het rugnummer van Johan Cruijff, was de zaak direct beklonken!” 

Inmiddels is de Johan Cruyff Foundation alweer geruime tijd een tevreden klant van DUO VERTAALBURO. Datzelfde geldt voor vele andere wereldmerken en organisaties, waaronder Rituals, BMW, UNICEF, Dior, Yves Rocher, DSM, s.Oliver en Coca-Cola.

DUO VERTAALBURO
Wilhelminasingel 83, 6221 BG Maastricht
+31 (0)43 325 63 39
www.duovertaalburo.nl

Lees ook