Nieuwe studentenkamers in Vaals

Behoefte vanuit RWTH Aken steeds groter

Auteur: Jo Cortenraedt
Dinsdag 13 september 2016

Wordt er in Limburg veel gesproken over vergrijzing, in Vaals is die trend nauwelijks merkbaar. Dat komt met name doordat Vaals is ingesprongen op de buurgemeente Aken, waar de nieuwe campus-ontwikkeling van de technische universiteit RWTH tot een grote behoefde aan studentenkamers en woningen leidt. 

„Het is dat er toevallig een grens ligt, maar Vaals kun je ook zien als een onderdeel van Aken”, zegt burgemeester Van Loo. „Niet dat hier een fusie in het verschiet ligt, maar je moet je kansen  zien en gebruikmaken van de kracht en uitstraling van Aken. Er is daar een tekort aan studentenkamers, wij kunnen op dat gebied uitkomst bieden. De komst van studenten zorgt er niet alleen voor dat de vergrijzing wordt tegengegaan, het is ook een impuls voor Vaals, want die studenten doen ook boodschappen en nemen een terras. En dat niet alleen, het heeft al geleid tot de vestiging van een 20-tal start-up-bedrijven, dus die studenten voegen echt iets toe aan onze gemeenschap.” 

Aan de Sneeuwberglaan worden in deze periode 250 studentenwoningen opgeleverd, uitgevoerd door de Belgische ontwikkelaar Life uit Antwerpen. „We zijn pas vorig jaar in München in contact gekomen met de burgemeester van Vaals”, zegt Arne Frederix van L.I.F.E.nv. „En daarna is het vlot gegaan met de procedures en de uitvoering.” 

De snelheid heeft ook te maken met de modulebouw waarvoor gekozen is. „Er wordt hier duidelijk voor een specifieke doelgroep gebouwd en dan is efficiency binnen een bepaald budget van belang. Wij leveren niet alleen de bouw, maar een conceptinrichting met een conceptmeubel met een hoogslaper, een bureau, keuken en sanitair gedeelte, alles zo comfortabel mogelijk.” Maar Vaals wilde ook hier kwaliteit binnen de grenzen van het mogelijke. L.I.F.E.nv heeft daarom de voorgevel laten ontwikkelen door een kunstenaar. De samenwerking wordt door alle partijen positief ervaren en zodoende wordt nu gewerkt aan een tweede gebouw van studentenwoningen. Die zouden in september / oktober 2017 opgeleverd kunnen worden. 

„We haken in op de behoefte van de markt”, zegt Reg van Loo. „Met een kleine 10.000 inwoners houden we op deze manier minimaal ons inwoneraantal op peil. Maar het zorgt voor veel meer. Zoals een verbinding van het universitair leven naar Zuid-Limburg en wie weet straks ook naar de Universiteit Maastricht. Mooi als Vaals daar een rol in kan spelen.”•

Klik hier voor meer informatie.

Lees ook