Brightlands Smart Services Heerlen zet Limburg op de kaart

CBS opent deze maand Center voor Big Data Statistics

Auteur: Maarten van Laarhoven
Dinsdag 13 september 2016


De Brightlands Smart Services Campus in Heerlen heeft alle potentie om de komende jaren extra banen en daarmee extra inkomsten te genereren in Zuid-Limburg. Dat zei minister Henk Kamp van Economische Zaken gisteren tijdens de officiële opening van de campus. Deze werd bijgewoond door onder anderen prins Constantijn, de broer van koning Willem-Alexander en de gedeputeerden Twam Beurskens en Ger Koopmans.

Kamp liet weten zeer optimistisch te zijn over de kansen voor de campus. ,,De samenwerking die hier in Heerlen tot stand komt op het gebied van ICT, versterkt de Nederlandse kenniseconomie en onze wereldwijde concurrentiepositie”, aldus de minister. ,,Studenten, onderzoekers en ondernemers bouwen hier gezamenlijk aan nóg slimmere ICT-toepassingenmet gebruik van zogenoemde Big Data. Vanuit deze dataontstaan innovatieve diensten en producten waar mondiaal behoefte aan is bij het oplossen van vraagtukken. Bijvoorbeeld op het gebied van financiële services, dataveiligheid, zorg, klimaatverandering, burgerparticipatie en onderwijs.”

Tijdens de opening van de Smart Services Campus kondigde het in Heerlen gevestigde Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aan dat eind deze maand de opening wordt verwacht van het Center for Big Data Statistics (CBDS). In aanloop hiernaartoe ondertekenden de Smart Services Campus, de Universiteit Maastricht, de Hogeschool Zuyd en de Open Universiteit elk een verkalring waarin zij het voornemen vastlegden om met CBS te gaan samenwerken op het gebied van big data.Volgens directeur-generaal Tjark Tjin-A-Tsoi van het CBS gaat het Center for Big Data Statistics op het gebied van big data de krachten bundelen van nationale en internationale partijen uit het onderwijs, de overheid en het bedrijfsleven. ,,Gezamenlijk kunnen we beter, sneller en gedetailleerder antwoord geven op vragen over en vanuit de samenleving, tegen lagere kosten en met minder administratieve lasten.”

Het CBS zal op 27 september van start gaan met een internationaal netwerk van partners, waarbij overigens nog ruimte is voor andere geïnteresseerde partijen. Mede om de binding met de Brightlands Smart Services Campus te versterken, wordt vooral vanuit Heerlen gewerkt. Daarnaast geeft CBS deze binding vorm door te participeren in het lectoraat Visualisatie aan de Smart Services Campus.

 

Foto's: Frits Widdershoven

Lees ook